Hoe haal je als architect de belangrijkste opdracht van Nederland binnen?

Vanaf 8 juni 2013 t/m 11 mei 2014 toont het Cuypershuis in Roermond de expositie ‘Cuypers en het Rijksmuseum’. Het museum haakt daarbij in op de opening van het gerenoveerde Rijksmuseum, dat na 10 jaar verbouwen weer opent op 13 april a.s. Een belangrijk besluit tijdens het renovatieproces is het project ‘Verder met Cuypers’ geweest, waardoor er veel decoraties en oorspronkelijke ontwerpplannen van architect/ontwerper Pierre Cuypers (1827-1921) zijn teruggebracht in oude glorie. Een bijzondere keuze, want het ontwerp en de bouw van het Rijksmuseum waren aan het eind van de 19de eeuw onderwerp van discussie.

Expositie ‘Pierre Cuypers en het Rijksmuseum’ in het Cuypershuis

Bron: persbericht Cuypershuis



Het Rijksmuseum was bij oplevering in 1885 het grootste gebouw van Nederland en ook één van de duurste, gebouwd op een drassige polder aan de rand van Amsterdam. Volgens ingewijden verkeert het gebouw nu pas in de staat zoals Cuypers het bedacht had, ruim 135 jaar later.

Maar wat had Cuypers dan als ontwerp bedacht? Hoe haalde hij (als katholieke architect) deze prestigieuze opdracht binnen? Hoe is dit magistrale gebouw uiteindelijk door hem gerealiseerd? Deze vragen zullen niet in het Rijksmuseum beantwoord worden, want het gebouw staat in dienst van de kunst en vaderlandse geschiedenis.

De tentoonstelling in het Cuypershuis probeert echter met unieke, aansprekende en originele ontwerptekeningen en documenten uit o.a. eigen collectie en in bruikleen van het Nederlands Architectuur Instituut / Het Nieuwe Instituut deze vragen te beantwoorden! In de expositie worden interessante anekdotes verteld over het Rijksmuseum als ‘Gesamtkunstwerk’, als symbool, als politiek instrument, als voorbeeld van cultureel ondernemerschap en als twistpunt waardoor Koning Willem III niet aanwezig was op de opening. Daarbij wordt de centrale rol van de geboortestad van Cuypers niet vergeten.

Pierre Cuypers en Roermond
Architect/ontwerper Pierre Cuypers bouwde in 1853 het woonhuis en bedrijfspand aan de Andersonweg in Roermond. Hij was toen 26 jaar oud. Dit was de start van een turbulente carrière die hem nationaal en internationaal naam zou geven. Zijn geboortestad Roermond bleef altijd van belang.

In het gebouw van het Cuypershuis is bijna 100 jaar lang het bedrijf gevestigd, van waaruit werd gewerkt aan honderden kerken en opdrachten als het Rijksmuseum en het Centraal Station van Amsterdam, maar ook aan de restauratie van kasteel De Haar in Haarzuilens (bij Utrecht), het laatst gebouwde kasteel van Nederland.
In de ateliers en werkplaatsen werkten de medewerkers aan de ontwerpen van gebouwen, interieurs, kunstvoorwerpen en meubels, allemaal naar de visie van Pierre Cuypers. Hij leidde zijn ‘kunstwerkplaatsen’ op een zakelijke en moderne manier, iets wat voor die tijd ongekend was.

Meer over Cuypers in Roermond is hier te vinden.


Cuypershuis, Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond
t: (0475) 359102 e: museum@roermond.nl
w: www.cuypershuisroermond.nl