Hoe een bruggetje Roermond verdeelt
Kwestie rond Klein Hellegat al twee keer voor bestuursrechter in Roermond
Het bruggetje over de Roer bij Klein Hellegat in Roermond mag geen naam hebben. Toch is de brug inzet van een slepende rechtszaak bij de bestuursrechter.
Bron: Dagblad de Limburger
Door: Hans Straus
De brug over de Roer bij Klein Hellegat in Roermond verbindt het Bovenste en Benedenste Steeleiland. Dat zegt de meeste Roermondenaren tegenwoordig bitter weinig, maar het bruggetje was in de negentiende eeuw van groot belang voor de ontwikkeling van de industrie in Roermond. De brug vormde een verbinding tussen de waterkrachtcentrale ECI en de voorzichtig opkomende industriële bedrijvigheid in de bisschopsstad.
De brug werd gebouwd in 1863 en wordt door de Rijksdienst voor de monumentenzorg weliswaar niet beschouwd als rijksmonument, maar wel als zijnde ‘lokaal en regionaal van monumentale waarde’. Ook de stichting Ruimtelijke Kwaliteitszorg en de lokale stichting Ruimte achten de brug van monumentaal belang. De stichting Ruimte claimt overigens dat ook een gemeentelijke monumentencoördinator van Roermond in 1998 nog oordeelde dat de brug op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst moest worden.
Zover is het echter nooit gekomen. Sterker nog, het gemeentebestuur van Roermond wil de brug nu slopen en heeft daarvoor al bij de gemeenteraad een krediet van een dikke drie ton losgepeuterd. Dat is tegen het zere been van de stichting Ruimte en de stichting Roerdelta Open, die de bestuursrechter in Roermond hebben gevraagd om de sloop te verhinderen. Secretaris Luciën Janssen van de stichting Ruimte: „Tijdens de eerste zitting van de bestuursrechter in deze zaak claimde Nuon, de eigenaar van de ECI-waterkrachtcentrale, dat de capaciteit van de centrale beperkt wordt door de zogenaamde opstuwing die de brug veroorzaakt. De bestuursrechter wilde die claim onderzocht hebben. Uit onafhankelijk onderzoek van de stichting Advisering Bestuursrechtspraak blijkt nu dat de opstuwing voor een rendementsverlies van maar twee tot drie procent zorgt. Dat verlies is te verwaarlozen en bovendien met minder ingrijpende maatregelen dan sloop gemakkelijk verder terug te brengen.” Janssen hoopt nu dat de bestuursrechter de sloop van de brug tegen houdt. „De gemeente Roermond zegt dat toestemming voor sloop van de brug is toegezegd aan Nuon in ruil voor het redden van de ECI, maar dat staat nergens zwart op wit”.
De gemeente Roermond kent de uitslag van genoemd onderzoek, maar verbindt daar nog geen consequenties aan. „Eerst volgt de behandeling door de rechter. Of de gemeente het eerder genomen besluit gaat heroverwegen, hangt af van de uitslag van de juridische procedure”, zegt een woordvoerder. Die procedure gaat nog wel even duren. In een tweede zitting van de bestuursrechter hebben partijen na bestudering van het onderzoeksrapport hun standpunten weer mogen toelichten. De rechter zal pas over zes weken uitspraak doen in de zaak.
„Duidelijk is dat de gemeente Roermond grote moeite heeft met de onderzoeksresultaten van de stichting Advisering Bestuursrechtspraak”, zegt Luciën Janssen namens de stichting Ruimte. „Zowel Ruimte als de stichting Roerdelta Open onderschrijven de conclusies van de stichting uiteraard wel”, zegt Janssen.