Het Heuvelland op de archeologische kaart gezet
Henk Stoepker heeft in het Jaarboek 2012 van de Stichting Historische en Heemkundige Studies in en rond het Geuldal een uitvoerige analyse gemaakt van de archeologie van het Heuvelland.
Bron: www.historiegeuldal.nl
Tussen 2007 en 2011 zijn van de gemeenten in het Heuvelland archeologische beleids- en verwachtingskaarten gemaakt. De (mogelijke) archeologische vindplaatsen zijn ten behoeve van bestemmingsplanprocedures in kaart gebracht. Dat geeft de mogelijkheid het bodemarchief beter te beschermen. Voor het maken van de kaarten waren uitvoerige studies nodig. Deze zijn in rapporten bij de kaarten gevoegd. Er wordt uiteengezet hoe de kaarten gemaakt zijn en welke gegevens er op te vinden zijn. Bovendien wordt toegelicht hoe zij gebruikt kunnen worden voor de archeologische monumentenzorg en hoe zij van dienst kunnen zijn bij archeologische en cultuurhistorische studies.
Stichting Historische en Heemkundige Studies in en rond het Geuldal
De Stichting Historische en Heemkundige Studies in en rond het Geuldal werd opgericht bij akte van 25 april 1991 door notaris J.G.H. Stassen te Valkenburg aan de Geul en heeft tot doel het regelmatig uitgeven van historische en heemkundige publikaties, voornamelijk betrekking hebbende op het Geuldal in Nederland en België en daaraan grenzende gemeenten in het stroomgebied van de Geul, en het bevorderen van het historisch onderzoek in dat gebied in de meest ruime zin van het woord.
Inhoud jaarboek 2012
Het jaarboek is rijk geïllustreerd, met een aantal afbeeldingen in zwart/wit en kleur, en heeft een omvang van ongeveer 300 bladzijden. Het jaarboek is voorzien van alfabetische registers op plaats- en persoonsnamen en lijsten van sponsors en intekenaren. Artikelen:
- “Irmgard Smits, Tienerfenomeen uit Valkenburg in de jaren zestig” door Cécile E. van der Heijden
- “Bouwkundige Alphons Prevoo leeft voort in steen” door Jan Schurgers
- “Het Heuvelland op de archeologische kaart gezet” door Henk Stoepker
- “Facetten uit het verleden van Wijlre” door Fr.G.H.M. Crutzen
- “Het jaargetijdenbord in de kerk van Wijlre” door Régis de la Haye
- “De familie Crutzen uit Wijlre” door Funs Patelski
- “Een bijzonder lijntje van amper 8 km ..” door Hans Vermeer
- “What ’s in a name: Schin op Geul of Schin op Geulle” door Hans Vermeer
Bestellen jaarboek
Het jaarboek is hier te bestellen.