Heerlense mijnkolonie Molenberg is beschermd gezicht
Het beschermd gezicht Molenberg is gelegen in het zuidoosten van de gemeente Heerlen. Het bestaat uit twee delen:
Bron: www.cultureelerfgoed.nl
- De mijnwerkerskolonie Molenberg, oorspronkelijk 710 woningen en 10 winkelwoningen, ook wel Oud Molenberg genoemd
- Molenbergpark, een ruim opgezette wijk voor middenstanders en hoger mijnpersoneel
De mijnkolonie ligt op de Molenberg. Deze berg ontleent zijn naam aan drie oude watermolens onder aan de heuvel. In het dal ligt ook de 18de-eeuwse hoeve Molenberg.
Molenbergpark ligt grotendeels in het dal van de Caumerbeek, tussen de Molenberg in het oosten en de Akerstraat in het westen. De bebouwing strekt zich uit langs de in die tijd nieuw aangelegde Molenberglaan en zijstraten. De Molenberglaan eindigt op de Akerstraat tegenover villa Haex, een directeurswoning van Staatsmijnen.
Het gebied is in fasen tot stand gekomen in de periode 1912-1955. De stedenbouwkundige ontwerpen van Jan Stuyt vormden de basis. Hij was de huisarchitect van de overkoepelende woningbouwvereniging Ons Limburg. Ook de bebouwing is voor een groot deel naar ontwerp van Jan Stuyt.
In Molenberg betreft dat de eerste twee bouwfasen: 1915 (inmiddels gesloopt) en 1919-1920. In Molenbergpark heeft Stuyt vooral huurwoningen voor hoger mijnpersoneel ontworpen (twee-onder-een-kapwoningen en herenhuizen) en de villa Haex (1912) voor Staatsmijnen.
Publicatie op 31 oktober 2013 in de Staatscourant.
Lees hier verder