Harry Raeven: ik laat de boel gewoon in elkaar storten

Roermondse ondernemer probeert tevergeefs deel oude fabriek te verbouwen tot appartementen


Bron: Dagblad de Limburger
Door: Bert Hammes


Harry Raeven heeft het bijna helemaal gehad met de gemeente Roermond. Daarom ziet hij af van herbouw van een deel van het vroegere Baco-complex.


Het lijkt wel of er een vloek rust op de nieuwbouwplannen van Harry Raeven uit Roermond voor de oude opslagloods van de vroegere koffiebranderij Baco aan de Veeladingstraat langs de spoorlijn Roermond-Sittard.
Tot nu toe heeft hij sinds 1996 wel een stuk of zeven plannen bij de gemeente ingediend. In eerste instantie voor herbouw van het totale vroegere Baco-complex. Maar door bizarre ontwikkelingen heeft hij uiteindelijk slechts een deel van het complex kunnen verbouwen tot een appartementencomplex. Plannen om ook de opslagloods te slopen en om te vormen tot appartementen, stranden volgens hem op steeds maar nieuwe eisen van de gemeente, zegt hij. „Al die plannen hebben me intussen zoveel geld gekost, dat het voor mij niet meer hoeft. Ik laat de boel gewoon in elkaar storten”, zegt een zwaar teleurgestelde Raeven.
De gepensioneerde ondernemer koopt het Baco-complex in 1985. In 1996 vraagt hij de gemeente toestemming om het complex te slopen en er appartementen neer te zetten. Na moeizaam overleg stemt de gemeente uiteindelijk in 1999 toe. Raeven krijgt een sloopvergunning.
Terwijl hij met de sloop bezig is, laat de gemeente ineens weten dat de opslagloods rijksmonument wordt. Raeven protesteert en start een procedure. In 2004 geeft Monumentenzorg hem gelijk. De opslagloods krijgt geen status rijksmonument. Het nieuwe appartementengebouw naast de opslagloods staat er dan inmiddels. Dan verneemt Raeven begin 2005 tot zijn grote verbazing dat het nieuwe gebouw toch de status rijksmonument heeft gekregen. „Ik wist niet hoe ik het had. Ik heb weer een procedure moeten voeren om dat ongedaan te maken”, zegt hij. Raeven wil het gebouw nog steeds vervangen door appartementen. De gemeente eist in 2005 ineens een cultuurhistorische analyse, van het gebouw dat geen monument is. Raeven voldoet aan de eis. Hij past zelfs de nieuwbouwplannen aan. Maar steeds opnieuw komt de gemeente met nieuwe eisen. Nu is voor hem de maat vol. „Ik laat het instorten”, zegt hij.
De gemeente gaat niet in op de verwijten van Raeven. Ze laat in een schriftelijke reactie weten dat ze aan de nieuwbouwplannen wil meewerken. Raeven moet dan wel een plan indienen dat rekening houdt met de monumentale gevels van de opslagloods. Dat plan heeft Raeven echter al ingediend.