Groot on­der­zoek naar Ro­mein­se Vil­la Voe­ren­daal

Er komt een groot wetenschappelijk onderzoek naar de resten van de Romeinse villa Voerendaal-Ten Hove. Deze villa is verreweg de grootste van Nederland: de gevel van het Romeinse gebouw mat wel 190 meter. De onderzoeksresultaten zullen ons van alles leren over het leven 1.800 jaar geleden. Gedeputeerde Hans Teunissen: “Mijn doel is archeologie dichter bij de samenleving te brengen, door de verhalen uit het verleden zichtbaar en beleefbaar te maken. We gaan onder meer in De Vondst een publieksprogramma organiseren rondom het verhaal van Villa Voerendaal.

Al sinds de 19e eeuw worden er opgravingen verricht op het terrein waar de villa heeft gestaan, maar die onderzoeken zijn nooit eerder in samenhang bestudeerd. Het is een archeologische schatkist die nooit eerder werd geopend. Pas met het komende onderzoek, dat tot stand is gekomen met subsidie van de RCE (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) en de Provincie Limburg, kan eindelijk het verhaal van dat enorme Romeinse complex worden verteld.

Het Limburgs Museum

Het Limburgs Museum verbindt in dit onderzoeksproject verschillende partners. Een keur aan specialisten werpt zich op vragen die decennialang onbeantwoord bleven. Bovendien stellen archeologen vandaag de dag nieuwe vragen. Een aanvankelijk klein, lokaal boerenbedrijf groeide uit tot een grootschalig agrarisch complex dat graanvoorraden leverde aan Romeinse grenstroepen. Wie zorgde voor die verandering? Wie woonden er? Hoe leefden ze?

Archeologie in de Etalage

De Provincie Limburg werkt actief mee om via dit project maatschappelijk draagvlak en de interesse voor archeologie te versterken. Het onderzoek sluit aan bij het provinciale beleid ‘Archeologie in de Etalage’: Tijdens het wetenschappelijk onderzoek komende jaren wordt een breed publiek op de hoogte gebracht van de resultaten. Onder andere De Vondst, het centrum voor archeologie in Limburg te Heerlen, zal in samenwerking met het Limburgs Museum de place to be zijn om dit unieke project voor het voetlicht te brengen. Hierbij wordt de verbinding gezocht met activiteiten zoals de Nationale Archeologiedagen en de Nationale Romeinenweek.