Grad zoekt naar melaatsenkamp
Als er iemand overtuigd van is dat er in de Middeleeuwen een melaatsenkamp in Horst heeft gestaan, is het Grad Lenssen (84) wel. Hij beweert dat hij bewijs heeft.
Horstenaar (84) zoekt vastberaden naar sporen van kamp uit Middeleeuwen
Door: Eric Seuren
Bron: Dagblad de Limburger
Pap kan het zoeken niet laten”, fluistert de echtgenote van Grad Lenssen. Haar ogen zeggen de rest. Als haar man wat in zijn hoofd heeft gezet, laat hij het niet zomaar los. De 84-jarige Horstenaar, amateur-historicus en -archeoloog, weet dat zelf ook maar al te goed. „Ik ben volhardend. Ik ben vroeger ook met bijna niets begonnen en heb een eigen bedrijf uit de grond gestampt. De aanhouder wint altijd.” En zo is het ook met het melaatsenkamp dat volgens de overleveringen in de Middeleeuwen bij Horst heeft gelegen. Begin jaren zeventig, tijdens een rondgang door de Horster kerk, vertelde pater Herraets over een van de kerkbeelden, een beeltenis van de Heilige Man Job. Die wordt aangeroepen tegen zweren en andere huidaandoeningen. „De pater liet toen doorschemeren dat deze vroeger bij de entree van het melaatsenkamp gehangen moest hebben. Mijn interesse was gewekt”, zegt Lenssen. Een interesse die hij nooit kwijtraakte.
Vooral de laatste jaren stopt de Horstenaar er veel energie in. Lenssen is ervan overtuigd dat er bij Horst een melaatsenkamp heeft gelegen. Hij baseert zich daarbij op een simpel feit. Op kaarten staat een deel van het gebied ten westen van Horst bekend om de naam De Melaten. Ook is er in gebied een straat naar vernoemd, de Melatenweg. Al jaren probeert hij hardere bewijzen te krijgen voor zijn theorie dat ridders van de kruistochten die in het Midden-Oosten besmet raakten met lepra op een afgelegen terrein bij Horst werden ondergebracht om er hun laatste dagen door te brengen. Lenssen ondernam archeologische speurtochten. Zoektochten door meters papieren en plattegronden. Niets heeft tot nog toe wat opgeleverd.
Maar nu meent Lenssen het ultieme bewijs te hebben. Op een luchtfoto uit 1955 is er een bijzonder terreintje te zien met allerlei stipjes en streepjes. Die duiden op historische bebouwing, is zijn stellige overtuiging. Het terrein is deels gelegen op de plek waar de afgelopen jaren de nieuwbouwwijk De Afhang is verrezen. „Daar zijn nooit bewijzen meer te vinden, maar het terrein loopt verder door. Daar staat nu nog geen enkele woning. En hier heette het vroeger niet voor niets De Melaten.”
Beroepsarcheoloog Xavier van Dijk kent Lenssen inmiddels goed, maar ziet in de luchtfoto geen nieuw bewijs. „Grad bedoelt het goed en blijft zich in de zaak vastbijten, maar dit is nog geen reden om op deze plek te gaan graven. Het is sowieso de vraag of er ooit nog sporen gevonden kunnen worden. Het is veel te lang geleden. Recent is er in Oost-Nederland wel bewijs van een melaatsenkamp gevonden, maar niet op grond van sporen van bebouwing. Er is een oud plantrestje gevonden. Dat bleek een plant te zijn die zweerwonden afremt en tegengaat. Een melaatsenmedicijn.”
Lenssen blijft volhouden. Hij is met zijn ‘nieuwe bewijs’ naar de gemeente en de provincie gestapt en hoopt daar voor elkaar te krijgen dat een archeologisch onderzoek komt. „Ze hebben me aangehoord, maar doen nog niets. Voor mij is de zaak echter niet voltooid. Dus blijf ik doorgaan.”