Gedeputeerde Staten stemmen in met bestuursafspraken Regionale Uitwerkingen POL2014

Op 2 februari hebben Gedeputeerde Staten ingestemd met de bestuursafspraken Regionale Uitwerkingen POL2014 met de gemeenten in de regio’s Noord-, Midden- resp. Zuid-Limburg. Die afspraken zijn een belangrijke mijlpaal op weg naar het realiseren van de ambities uit POL2014 en het gezamenlijk aanpakken van de grote maatschappelijke opgaven waar Limburg voor staat.

Voor veel functies hebben we in Limburg voldoende ruimte, in toenemende mate zelfs te veel. Denk aan te veel (plannen voor) woningen, winkels, kantoren, bedrijventerreinen, huisjesparken en campings. De leegstand neemt toe, wat de economische vitaliteit en leefbaarheid van onze steden, dorpen en wijken niet ten goede komt. Tegelijkertijd zijn de kwalitatieve opgaven voor deze voorraden groot. Dat vraagt om heldere visies en krachtige keuzes. 

Regionale bestuursafspraken

In december 2014 hebben Provinciale Staten unaniem het POL2014 vastgesteld. Daarna zijn de gemeenten in regionaal verband (Noord/Midden/Zuid) aan de slag gegaan met de uitwerking voor acht thema’s: wonen, bedrijventerreinen, kantoren, detailhandel, landbouw, vrijetijdseconomie, energie en Nationaal Landschap Zuid-Limburg. Dat proces heeft nu in elk van de drie regio’s geresulteerd in regionale bestuursafspraken.

De afspraken zijn een belangrijke mijlpaal op weg naar het realiseren van de ambities uit POL2014 en het gezamenlijk aanpakken van de grote maatschappelijke opgaven waar Limburg voor staat. Ze gaan vooral over regionale afstemming van initiatieven en over het vorm en inhoud geven aan dynamisch voorraadbeheer voor thema’s als wonen en winkels. Ze geven uiting aan het groeiend besef dat deze vraagstukken regionaal opgepakt moeten worden en dat daarbij stevige keuzes niet uit de weg gegaan mogen worden, juist om ruimte te creëren voor initiatieven die echt iets toevoegen.  De afspraken  (met uitzondering van het thema wonen) zijn nog vooral procesafspraken, nader te concretiseren in 2016. 

Dit moment mag absoluut gemarkeerd worden: voor het eerst zijn door alle Limburgse gemeenten in regionaal verband afspraken gemaakt over regionale afstemming én gezamenlijke visievorming voor zo’n breed scala aan onderwerpen.

Vaststelling en borging in Omgevingsverordening

De afspraken per regio zijn of worden ter instemming voorgelegd aan alle colleges in de betreffende regio. GS hebben op 2 februari met de afspraken voor de drie regio’s ingestemd. 

In het voortraject is gebleken dat er een breed draagvlak voor de afspraken bestaat. De komende weken wordt duidelijk of dit resulteert in vaststelling door alle Limburgse colleges van B&W, zonder voorbehouden. Dan kan in maart of april 2016 ondertekening plaatsvinden.

Zoals in het POL2014 is vastgelegd zal de Provincie de gemaakte afspraken zoveel mogelijk borgen in de Omgevingsverordening Limburg. We spreken hierbij van voorzorgsbepalingen: het gaat om het bekrachtigen van de afspraken die door de gemeenten zelf gemaakt zijn. Dit biedt de Provincie de mogelijkheid om bij afwijking van de afspraken zo nodig ‘de gele of rode kaart te trekken.’ Beoogd is om met het oog hierop direct aansluitend aan ondertekening van de bestuursafspraken een wijziging van de Omgevingsverordening in procedure te brengen. In september 2016, maar zo mogelijk nog voor de zomer in juli, is vaststelling door Provinciale Staten voorzien.

Toolbox

De centrale ambitie is gericht op het realiseren van een uitstekend vestigings- en leefklimaat in Limburg. Dat betekent onder meer het zorgen voor een kwaliteitsslag in de bestaande voorraden, het terugdringen van de leegstand en de planvoorraad en (mede daardoor) ruimte creëren voor initiatieven die echt iets toevoegen. Het samenwerken en delen van kennis en kunde over de voorraden en de ontwikkelingen daarin en over de effectieve inzet van instrumenten om dit vraagstuk aan te pakken is cruciaal. De Provincie wil de gemeenten en andere stakeholders daarbij faciliteren onder de noemer ‘toolbox dynamisch voorraadbeheer’, bijvoorbeeld met kennis over instrumenten, feiten en cijfers en (juridische) ondersteuning.

Bron: Nieuwsflits POL