Gasopslag en geothermie vergen betere interbestuurlijke samenwerking

Bron: IPO nieuwsbrief


Rijk, provincies en gemeenten gaan beter samenwerken bij de beoordeling van de planologische haalbaarheid van projecten die ingrijpen op de ondergrond. Dit is donderdag afgesproken in het Bestuurlijk Overleg tussen minister Cramer (VROM) en de IPO-vertegenwoordigers Van Heijningen (Zuid-Holland) en Klip-Martin (Drenthe), de VNG en de Unie van Waterschappen.


Beter samenwerken is nodig om draagvlak voor opslagprojecten van CO2, aardgas en geothermie te vergroten. Daarnaast moet er al worden nagedacht over de meest geschikte locaties voor de verschillende projecten in de diepe ondergrond. In het bodemconvenant dat dit jaar door rijk en decentrale overheden is ondertekend, is afgesproken dat de provincies de eerstverantwoordelijke partij zijn voor het maken van bovenlokale afwegingen tussen gebruiksfuncties in het ruimtelijk economisch domein. Provincies stellen de komende tijd om deze reden structuurvisies voor de ondergrond op. Per project wordt vervolgens in onderlinge afstemming tussen rijk, provincie en gemeente een integrale ruimtelijke afweging gemaakt, waarbij openheid en transparantie naar burgers het uitgangspunt vormen. De verschillende overheden zullen in bestuurlijke afspraken vastleggen hoe en wanneer overheden elkaar betrekken bij de beoordeling van initiatieven die door marktpartijen worden ontwikkeld. De ervaringen die bij het project voor CO2-opslag in Barendrecht zijn opgedaan, worden hierbij betrokken.


Voor de vergunningverlening blijft het rijk vooralsnog – op basis van de Mijnbouwwet en Wabo – het bevoegd gezag. Het rijk acht een verdere decentralisatie van bevoegdheden voor de langere termijn echter bespreekbaar. De ervaringen die momenteel met het bestemmen en vergunnen van projecten voor warmte-koude opslag worden opgedaan kunnen hiertoe tot inspiratie dienen. Na bredere bespreking in IPO-verband zullen begin 2010 concretere uitgewerkte afspraken tussen rijk en decentrale partners worden vastgelegd.

Meer informatie bij Frank Puijn
Telefoonnummer (070) 888 1241
fpuijn@ipo.nl