Landelijke erfgoeddatabanken

Er zijn verschillende landelijke databanken beschikbaar waar bepaalde categorieën van monumenten worden bijgehouden. Hiervan worden er hieronder een aantal vermeld. Deze worden veelal door professionals of vrijwilligers met liefde bijgehouden. Hieronder vindt u een aantal voorbeelden:

Beeldbank Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

In de Beeldbank van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed staan bijna 1 miljoen foto’s en tekeningen van erfgoed, afkomstig van verschillende bronnen. Een gedeelte van dit beeldmateriaal werd in de 19e eeuw belangrijk voor het documenteren van erfgoed. Het grootste deel van de foto’s in de Beeldbank is echter gemaakt in de 20ste eeuw.

Databank Wederopbouwboerderijen in Nederland

De Databank Wederopbouwboerderijen wordt beheerd door het Meertens Instituut. Deze databank is gebaseerd op het archief van het Bureau Wederopbouw Boerderijen. Dit was een overheidsinstelling die vanaf juli 1940 verantwoordelijk was voor de wederopbouw van de verwoeste boerderijen. Het archief bevat duizenden schadeformulieren, reconstructieschetsen en bouwtekeningen van wederopbouwboerderijen en ligt bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in Amersfoort.

Kennisbank Kastelen

Sinds 1992 werkt de Nederlandse Kastelenstichting aan een database met beschrijvingen van alle bestaande en verdwenen kastelen in Nederland. Er zijn op dit moment zo'n 3.500 objecten onderzocht. Per object zijn er afbeeldingen, informatie over de bezits- en bouwgeschiedenis en een lijst met relevante literatuur en documentatie.

Molendatabase

De Nederlandse Molendatabase is dé dagelijks aangepaste verzameling van het complete bestand van Nederlandse molens, samengesteld door molenminnend Nederland voor iedereen met een interesse in molens. De Molendatabase is het resultaat van gezamenlijke inspanningen van honderden liefhebbers van molens. De Molendatabase was de eerste volledige inventarisatie van Nederlandse molens op het internet en bestaat sinds augustus 1999.

Reliwiki

Reliwiki: de belangrijkste database van religieus erfgoed. Mede mogelijk gemaakt door BOEi, Donatus Verzekeringen en St. Vrienden van BOEi.

Rijksmonumentenregister

In het Rijksmonumentenregister staan alle rijksmonumenten van Nederland met rijksmonumentnummer, adres en beschrijving genoemd. Het Rijksmonumentenregister wordt bijgehouden door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed