En opeens is Venlo nóg ouder

Mooie verhalen over Valuas en de Romeinen als eerste bewoners van Venlo ten spijt: de eerste sporen uit de prehistorie zijn nu in de stad opgedoken.

Vondst gebruiksvoorwerpen aardig ‘bijproduct’ bodemonderzoek in Q4 


Bron: Dagblad de Limburger
Door: Wim Doesborgh


De hard-core gelovigen in Valuas als stichter van Venlo hadden het deksel al langer geleden op de neus gekregen. Na de oorlog hebben archeologen in de bodem van de stad zoveel materiaal ontdekt dat wijst op Romeinse bewoning vanaf het midden van de eerste eeuw, dat het oorspronkelijke wegdorp als definitief Romeins initiatief gold.


Maar nu moet de speurder naar de allereerste bewoners in de ‘Venlose binnenstad’ nog een paar honderd jaar terug in de geschiedenis. De archeologen die bezig zijn met opgravingen in het gebied Bergstraat presenteerden gisteren voor het eerst restanten van aardewerk uit de prehistorie. Minieme overblijfselen van gebruiksvoorwerpen uit de laatste eeuwen vóór Christus. Over het wat en hoe moet nog het nodige onderzoek worden gedaan, maar duidelijk is dat ‘Venlo’ sinds gisteren een paar honderd jaar ouder is geworden.


De vondst is een verrassend ‘bijproduct’ van het archeologisch onderzoek dat de gemeente rond de Bergstraat (Q4-project) laat verrichten. Gericht onderzoek, want uit de Venlose overlevering was bekend dat zich op deze plek het in 1742 gebouwde kruitmagazijn voor de soldaten moest bevinden. Plus delen van de oude fortificatie, een armenbegraafplaats, een begraafplaats voor de kleine groep gereformeerden in de stad en een soldatenbegraafplaats.


En jawel hoor, sinds kort zijn de indrukwekkende fundamenten van het oude kruitdepot blootgelegd. Muren van 2,5 meter dik wijzen erop dat de milities het zekere voor het onzekere namen bij de opslag van het hoogst explosieve spul.


Maar ook het armengraf is terug. Ten noordwesten van het depot zijn de eerste stoffelijke overschotten opgegraven. Daaronder het vrijwel intacte skelet van een vijf- of zesjarig kind met een groen vlekje bij het hoofd dat op een sieraadje wijst. Om die reden denken de deskundigen dat dit mogelijk ook de begraafplaats voor de gereformeerden kan zijn, omdat in de officiële geschiedenisboeken van de stad beide begraafplaatsen telkens met elkaar werden verbonden.


De opgravingen gaan zeker nog vier tot zes weken door. In die tijd kunnen ook geologen aan de slag. En het publiek? Volgens stadsarcheoloog Maarten Dolmans ligt het in de bedoeling de belangrijkste opgravingen binnenkort uit te stallen in de voormalige Sint-Jacobskapel (hoek Maasschriksel en Helschriksel), vlakbij de opgravingen. Met dank aan het gemeentelijk beleid dat archeologen zo ruim mogelijk de tijd wil geven, voordat er nieuwe projecten worden uitgevoerd.


Meer foto’s: www.limburger.nl.