De spanning tussen archeologie en bouwen
De ruimte in Nederland is beperkt en toch moet er gebouwd worden. Het behoud van archeologische resten komt daardoor vaak in de knel.
Bron: www.vng.nl
Vaak is een archeologische opgraving nodig, maar zeker in de historische binnenstad is dat erg duur. Daarom is er steeds meer vraag naar archeologievriendelijke bouwmethodes. Maar aan welke eisen moet een archeologievriendelijk bouwplan voldoen?
Richtlijnen
In de praktijk is het moeilijk om daar een eenduidig antwoord op te geven. Uit onderzoek van de Vrije Universiteit in Amsterdam en het Convent van Gemeentearcheologen blijkt dat er veel behoefte is aan richtlijnen. Zowel bij ontwikkelaars als bij archeologen.
Project in Gouda
Gouda realiseerde de afgelopen jaren op de locatie Koningshof aan de rand van de binnenstad, met succes een archeologievriendelijk bouwplan. Dit is één van de eerste projecten in Nederland waar het is gelukt om archeologievriendelijk te bouwen.
Congrespublicatie
Het Convent van Gemeentearcheologen, de Vrije Universiteit van Amsterdam en de gemeente Gouda hielden in juni een archeologiecongres over archeologievriendelijk bouwen. Op dit congres gaven ze een aanzet voor richtlijnen om de kosten van archeologie te beperken, en tegelijk archeologische resten voor toekomstige generaties te bewaren.
Meer informatie
Over het congres verchijnt binnenkort een publicatie. De publicatie is te bestellen of te downloaden op de website van de faculteit Aard- en Levenswetenschappen van de Vrije Universiteit.
Website faculteit Aard- en Levenswetenschappen Vrije Universiteit