‘De Meysberg: sporen door de tijd’ overtuigende winnaar Filmfestival Tijdsbeeld

Maar liefst 25 amateurfilmers en –filmclubs hadden voor Filmfestival Tijdsbeeld 42 recente documentaires, reportages en speelfilms ingezonden die een historische of hedendaagse gebeurtenis in een stad of dorp in Nederlands-Limburg verbeelden. Amateurfilmers lieten zich voor Filmfestival Tijdsbeeld inspireren door het thema Mijn Dorp. Mijn stad. Het resultaat was 9 december jl. te zien in het Limburgs Museum in Venlo. Een deskundige jury bestaande uit de cineasten Jan Besselink en Albert Elings en historicus/programmamaker Fred Cammaert maakte een selectie uit deze films.


Eerste editie
De eerste editie van het festival werd georganiseerd door het Limburgs Museum, de Limburgse Organisatie van Audiovisuele Amateurs (LOVA) en het Huis voor de Kunsten Limburg. Tijdsbeeld wil de cultuurhistorie van Limburg, het eigene van een dorp of stad, van de mensen die er wonen, hun tradities en gebruiken op de kaart zetten voor nu en later. De drie films die gewonnen hebben, worden opgenomen in de filmcollectie van het Limburgs Museum.


Prijswinnaars
De films die tijdens het festival vertoond werden, waren de prijswinnende films en de documentaires St. Marie Adieu van Math Orbons, Huub Bervoets en Sef Voncken over de afbraak van het klooster(leven) in Schimmert en Kathem & Chris van Ruud Lenssen over ex-asielzoeker Kathem die zijn draai probeert te vinden in het dorp Tienray en daarbij wordt geholpen door de lokale bewoner Chris.


Huub Duijf won de derde prijs met de film Sacramentsprocessie Arcen 2007, een documentaire over een dorpsgemeenschap die een verloren ritueel, de sacramentsprocessie, nieuw leven probeert in blazen, maar niet zeker weet hoe dat vroeger allemaal ging. Et Rijniers, Jos Gipmans en Mat Wijers wonnen de tweede prijs met hun film Afferden in de Tweede Wereldoorlog, een ongekende filmvertelling met archiefmateriaal en interviews met inwoners van Afferden die de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog in het dorp doen herleven. Peter Crins uit Leveroy won de eerste prijs met zijn documentaire De Meysberg: sporen door de tijd, een streekgeschiedenis van Midden-Limburg vanaf 1500 tot 1950 waarbij boerderij De Meysberg (boerderij van de grootvader van Crins) als kapstok dient en de geschiedenis aan de hand van interviews van familieleden en streekgenoten chronologisch wordt uitgesponnen. Een preview van de film is te zien op youtube.


Filmtentoonstelling
Tot 31 maart 2013 is in het Limburgs Museum in Venlo nog de filmtentoonstelling ‘Mijn Tijdsbeeld’ te zien met thema-compilaties van oudere amateurfilms uit de filmcollectie van het Limburgs Museum. Onder de titel ‘Mijn Tijdsbeeld’ zijn de hobbyfilmers van vroeger aan zet. Of ze nu arts, autohandelaar, lampenverkoper, lerares, beroepsfotograaf, wegenbouwkundig ingenieur, priester of uitvinder waren, ze filmden, dachten en monteerden erop los. Dat leverde een haast oneindige reeks filmdocumentjes op, niet alleen over hun gezinnen maar ook over hun werk of van tripjes naar stad en land. Met de filmtentoonstelling ‘Mijn Tijdsbeeld’ laat het Limburgs Museum zien wat amateurfilms zo waardevol maakt als authentieke bron, soms zelfs als enige beeldgetuigenis van een historische gebeurtenis of ontwikkeling. ‘Mijn Tijdsbeeld’ toont ook de creatieve aspecten van het hobbyfilmen. De compilaties tonen opnames gemaakt door Johannes Cleuren, Charles le Lorrain, Herman Haenen, Jan Heijnen, Edmond Hustinx, Joseph Kurnig, Werner Mantz, Ghiel Meulenberg, Jules Nabben, Adrien Peeters, Frits Peeters, Michel Sax, John Schweitzer, Jacques Schreeven, Herman Veugelers en Hans Zuurdeeg, alsook een tweetal niet met naam bekende filmers.


Volgende editie
Amateurfilmers kunnen vanaf heden aan de slag gaan voor de volgende editie van Filmfestival Tijdsbeeld dat plaatsvindt in het najaar van 2014. Het thema voor de tweede editie is ‘Mens en Industrie’.