De Canon van Peel en Maas
Het groeimodel van de interactieve website: “De Canon van Peel en Maas” is online gezet. Hierbij een preview, alle informatie en gebruiksaanwijzing van “De Canon van Peel en Maas”.
Door: Peter Joosten
Gebruiksaanwijzing van de Canon van Peel en Maas:
- Bekijk www.decanonvanpeelenmaas.nl op je laptop, PC, mobieltje of tablet altijd in Google Chrome
- Door op de WELKOM-pagina richtingaanwijzer START aan te klikken kom je in de TIJDSEENHEDEN filmpjes, elke appel vertegenwoordigd een TIJDSEENHEID
- Door STREEKMUSEUM aan te klikken kom je direct op de website van Streekmuseum het Land van Peel en Maas terecht.
- Door VERANTWOORDING aan te klikken zie je wie verantwoordelijk zijn voor deze interactieve website.
- Door de appel met de BOOM aan te klikken (boven de tijdseenhedenfilmpjes) ga je naar andere tijdseenheden filmpjes.
- Door de appel met het HUISJE aan te klikken ga je weer naar de WELKOM pagina.
- Door de appel met de muzieknoot aan te klikken kom je op het 12e filmpje het educatieproject t.b.v. de presentaties op de basisscholen “ONTDEK JE HISTORIE”, door Cultuurpad.
- Onder elk tijdseenheid filmpje staat een INTERACTIEVE VRAGENMODULE behorende bij die tijdseenheid.
- Geen lesbrief maar de interactieve mogelijkheden van het WHITEBOARD in het basisonderwijs benutten.
- Vragen en presentatie op de basisscholen zijn in samenwerking met Cultuurpad ontwikkeld. Per Tijdseenheid 10 Multiplechoice vragen voor groep 5/6 en 10 Open vragen voor groep 7/8.
- Vul die vragen in klik op VERZENDEN en de antwoorden komen als mail bij het Streekmuseum terecht en wie weet word je klas uitgenodigd voor een bezoek aan het Streekmuseum van Peel & Maas.
- Deze communicatie over en weer is ook een krachtige communicatie- en PR mogelijkheid, die voor het toerisme en volwassen groepen te gebruiken is.
Zeven filmpjes
Momenteel zijn 7 filmpjes in de Canon van Peel en Maas actief:
- Prehistorie – Tot 3000 v. Chr.
- Kelten en Romeinen – 3000 v. Chr. tot 500 na Chr.
- Vroege middeleeuwen – 500 tot 1000
- Hoge en late middeleeuwen – 1000 tot 1500
- Kasteel de Keverberg
- Over-kwartier van Gelder – 1450 tot 16007.
- Ontdek je Historie – Het muziekfilmpje van het educatieproject van Cultuurpad.
In het groeimodel zijn momenteel nog 5 Tijdseenheden in productie: - Spaanse Nederlanden – Tijdvak 1600 tot 1700 – In de Spaanse Nederlanden gaat het o.a. over de stads en landrechten. Tijdens de 80-jarige oorlog heeft Peel en Maas veel te lijden gehad van vele oorlogen die ook hier in deze contreien gevoerd werden.
- Pruisische tijd – Tijdvak 1700 tot 1800 – In de Pruisische tijd werd een groot deel van het huidige Noord-Limburg evenals een deel van Nordrhein-Westfalen, in Berlijn bestuurd, maar gaat ook over de Oostenrijkse tijd, Prinsbisdom Luik en de ontginningen.
- Franse tijd – Tijdvak 1800 tot 1900 – In de Franse tijd gaat het over de gemeente besturen, de landbouw en de landbouw crisis. In 2014 was het 220 jaar geleden dat Frankrijk Limburg binnenviel, veroverde en een jaar later annexeerde.
- De wereldoorlogen – Tijdvak 1900 tot 1950 – Niet alleen de Wereldoorlogen maar ook de landbouwcrisis en in de eerste helft van 20e eeuw de coöperaties, verenigingen en het rijke Roomse leven
- Tweede helft 20e eeuw – Tijdvak 1950 tot heden – In de tweede helft van de 20e eeuw staan we stil bij emigratie, mijnbouw, industrialisatie en diensten in de regio Peel en Maas.
Verantwoording van de Canon van Peel en Maas
Doelstelling: De doelstelling is om jong en oud bewust te maken van de geschiedenis van Peel en Maas en bezoekers te trekken naar het streekmuseum.
Geschiedkundige inhoud: Streekmuseum het Land van Peel en Maas. Het Streekmuseum levert de basistekst, de objecten, afbeeldingen en documenten.
De opdrachtgever: Streekmuseum het Land van Peel en Maas.
Projectproducent: PJP Filmstudio’s – Animaties, webdesign, bewegende beelden, communicatieadviezen en kindvriendelijke teksten aan de hand van de aangeleverde teksten.
Presentatie/educatietraject: Cultuurpad, de introductie en presentatie van de website van de Canon op de basisscholen, live door fee Mathilde. Ondersteuning bij een actief Schepenbank rollenspel.
Subsidiegever: Gemeente Peel en Maas. Verder financieel mede mogelijk gemaakt door: Cultuurpad, PJP Film en TV Producties en Streekmuseum het Land van Peel en Maas.