Dag van het Kasteel 2013: Oranje boven!

Nog niet genoeg oranje gezien met Koninginnedag? Kom dan naar de Dag van het Kasteel op 20 mei aanstaande!
Het centrale thema van deze zesde editie is namelijk ‘Tweehonderd jaar Oranjes en twee eeuwen koninkrijk’. De koningen en koninginnen uit het huis van Oranje zijn van grote invloed geweest op de geschiedenis van ons land en dat is ook te zien aan kastelen en buitenplaatsen.
Tijdens de Dag van het Kasteel is op ruim negentig kasteellocaties in heel Nederland van alles te zien en beleven. Zo ook in Limburg, waar Kasteel Aerwinkel, Kasteeltuinen Arcen, Kasteelpark Born, Kasteel Daelenbroeck, Kasteel Erenstein, Kasteel Hoensbroek, Kasteel Limbricht, Kasteel Montfort, Kasteel Vaeshartelt en Kasteelruïne Valkenburg meedoen. Hier wordt u op Tweede Pinksterdag gastvrij ontvangen en kunt u genieten van een divers activiteitenprogramma voor jong en oud



Tien Limburgse kastelen geopend op Tweede Pinksterdag


Bron: Huis voor de Kunsten

.

Kijk op www.kastelen.nl   voor het volledige programma.

Oranje boven!
Na jarenlange ballingschap zette Willem, de zoon van de laatste stadhouder, op 30 november 1813 voet aan wal in de Nederlanden. Hij werd uitgeroepen als soeverein vorst: het begin van ons koninkrijk. Twee jaar later werd hij als koning Willem I gekroond. Al eeuwenlang bezaten de prinsen van Oranje kastelen en buitenplaatsen in de Nederlanden. Nu ze koning waren geworden, (ver)bouwden ze in de negentiende eeuw op verschillende plaatsen jachtsloten, zomerverblijven en residenties. Koning Willem I breidde de adel sterk uit en veel van die adellijke families vonden een kasteel of buitenplaats passen bij hun nieuwe waardigheid. Overal in Nederland staan daardoor kastelen en buitenhuizen van graven, baronnen en jonkheren, die met de Oranjes zijn verbonden. Tijdens de Dag van het Kasteel kunt u deze sporen van ons koninkrijk onder de Oranjes met eigen ogen zien. En niet alleen de kastelen zelf zijn opengesteld: u kunt op vele locaties ook de tuinen en bijgebouwen bezoeken. Living history, muziek, riddergevechten, jachtvogelshows, tentoonstellingen, kinderprogramma’s, eten en drinken, de oude tijden herleven!

Limburg
Ook in Limburgse kastelen zijn sporen van de (geschiedenis van de) Oranjes te vinden. Onder andere op www.limburgsekastelen.nl kunt u hier informatie over vinden. Limburg dankt overigens zijn naam aan koning Willem I. Het is namelijk in 1815 door hem genoemd naar de burcht “Limbourg”, gelegen aan het riviertje de Vesdre in de Ardennen, die de zetel was van een middeleeuws vorstendom. Na de Napoleontische tijd voegden de grote mogendheden het gebied bij het nieuwe Koninkrijk der Nederlanden, waartoe ook België behoorde. Koning Willem I gaf het de naam Limburg. Na de afscheiding van België werd Limburg in 1839 tussen beide landen verdeeld.

Niet alle kastelen in Limburg die sporen dragen van de Oranjes zijn te bezoeken tijdens de Dag van het Kasteel. Maar laat u verrassen en geniet bijvoorbeeld van een Koninklijke High Tea op Kasteel Erenstein in Kerkrade, roofvogeldemonstraties en knutselactiviteiten in Kasteelpark Born en Kasteelruïne Valkenburg en ridderactiviteiten op Kasteel Hoensbroek en Kasteel Limbricht. De drie kastelen in de gemeente Roerdalen bieden gezamenlijk een programma met bijvoorbeeld een heus ridderkampement, demonstraties, poppentheater en de mogelijkheid om je te laten opsluiten in de donkere middeleeuwse kerker (Kasteel Montfort), kindertheater, workshops en een struikrovertocht (Kasteel Aerwinkel) en zwaardvechten, boogschieten, een kerkertocht en middeleeuws koken (Kasteel Daelenbroeck).

Naast al deze activiteiten worden op diverse kastelen ook rondleidingen gegeven. Op www.kastelen.nl staat het volledige programma met de openingstijden. Ook kunt u hier zien of de activiteiten al dan niet gratis toegankelijk zijn.

Organisatie
De Dag van het Kasteel wordt georganiseerd door de Nederlandse Kastelenstichting in samenwerking met lokale kasteelorganisaties, waaronder Stichting Limburgse Kastelen en professionals en vrijwilligers bij en in kastelen, buitenplaatsen en ruïnes. Door het publiek op een plezierige manier kennis te laten maken met kastelen en hun omgeving, hopen de organisatoren het draagvlak voor het behoud van dit belangrijke stuk cultureel erfgoed te vergroten. Maar bovenal is de Dag van het Kasteel er om jong en oud een heerlijk dagje uit te laten beleven.