Cuypersjaar met expositie echt van start
Uit dagblad De Limburger van 13-09-2007 het volgende artikel:
Van onze verslaggever
ARCHITECTUUR > Met de opening komende zondag van de expositie Architect Pierre Cuypers (1827-1921), vernieuwer vanuit het verleden in het Stedelijk Museum Roermond barsten de activiteiten in het Cuypersjaar echt los.
De Roermondse tentoonstelling wordt een week later al gevolgd door grote exposities in de vestigingen van het Nederlands Architectuur Instituut (NAI) in Rotterdam en Maastricht, die gebracht worden onder de titel Cuypers. Architectuur met een missie. In verband met de tentoonstellingen verschijnen de komende weken bovendien drie boeken over de van oorsprong Roermondse architect, die onder meer bouwmeester is van het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam en het pand waarin nu het Stedelijk Museum Roermond is gevestigd.
Aanleiding voor het Cuypersjaar is de afronding van de inventarisatie van het complete werk van de architect. Dat karwei is door het NAI geklaard en vandaar dat in beide vestigingen van het instituut grote exposities plaatsvinden. Zowel in Rotterdam als Maastricht wordt Cuypers’ passie voor architectuur belicht. In Rotterdam gebeurt dat aan de hand van zijn werkzaamheden in het jaar 1877 en in Maastricht is de schijnwerper op het jaar 1897 gericht. In 1877 is hij vooral doende met het Rijksmuseum en het Centraal Station te Amsterdam, terwijl hij in 1897 werkt aan de restauratie van Kasteel De Haar te Haarzuilens. Door op die projecten te focussen, kan een goed beeld van zijn werk en zijn architectuuropvattingen worden gegeven.
De expositie in Roermond gaat heel nadrukkelijk in op het ontstaan en de geschiedenis van het pand waarin het Stedelijk Museum is gevestigd. Een pand dat Cuypers in 1853 voor zichzelf bouwde om er te gaan wonen en werken, maar dat hij tevens gebruikte om zijn opvattingen over architectuur duidelijk te maken.
Ter gelegenheid van de Roermondse tentoonstelling verschijnen dit weekeinde twee boeken. Het belangrijkste is ongetwijfeld de biografie van Cuypers, die is geschreven door Wies van Leeuwen. Deze verschijnt onder de titel Pierre Cuypers. Architect 1827-1921 bij uitgeverij Waanders.
Het andere boek is in opdracht van het museum geschreven door Ileen Montijn en heet Pierre Cuypers. Schoonheid als hartstocht. Het is een rijk geïllustreerd en voor een groter publiek bedoeld werk, dat door uitgeverij Inmerc op de markt wordt gebracht.
Bij NAI Publishers tenslotte verschijnt eind volgende week P.J.H. Cuypers 1827-1921. Het complete werk. Daarin staan tal van essays over Cuypers’ positie en betekenis en honderden foto’s, tekeningen en kaarten. Later dit jaar brengt diezelfde uitgever ook nog P.J.H. Cuypers en de introductie van het gotisch rationalisme in Nederland (1845-1878) uit, het proefschrift van Aart Oxenaar. Het boek, waarin Oxenaar de ontwikkeling in het denken en werk van de architect beschrijft, zou eerst ook deze maand verschijnen, maar dat werd niet gehaald.
Meer info: www.cuypersjaar.nl
—————————————————————————————————————————-
COMPUTERSPEL “CUYPERSCODE”
In het kader van het Cuypersjaar 2007 heeft cultuurhistorisch adviesburo Res nova een computerspel ontwikkeld, de ”Cuyperscode”. Het betreft een zogenaamde ‘artificial reality game’: een spel dat vooral virtueel bestaat. Er komen geen fiches en dobbelstenen aan te pas en het spelbord ligt niet op tafel maar bevindt zich op Internet. Door het educatieve karakter en de in deze tijd passende manier van aanbieden is het niet alleen een “must” voor liefhebbers van een spannende game of geïnteresseerden in Cuypers maar ook zeer geschikt voor de bovenbouw van het middelbaar onderwijs.
Het spel wordt met enig ceremonieel gelanceerd en is daarna vanaf 12 oktober voor iedereen gratis op Internet beschikbaar via de webadressen www.cuyperscode.nl of www.cuyperscode.com .
In het spel gaat het om een mysterie rond het leven van de bekende architect Pierre Cuypers, dat is gebaseerd op en ingebed in het verleden. Adviesbureau Res nova, dat het spel ontwikkelt, heeft de achterkleinzoon van de architect, ook Pierre Cuypers geheten, bereid gevonden om als aangever en kernfiguur in het spel te functioneren.
Zie ook de website van cultuureducatie voor meer informatie over dit spel.