Convenant over zorg voor cultuurhistorie op Floriade terrein bij Venlo
De gemeente Venlo, de Floriade en Venlo Greenpark hebben 3 juni op het Floriadeterrein het Convenant Cultuurhistorie ondertekend. Het bevat afspraken om de cultuurhistorie en de archeologie niet alleen te behouden maar ook actief zichtbaar en beleefbaar te maken voor het publiek.
Bron: Floriade 2012
Er zullen bijvoorbeeld grafheuvels en wallensystemen worden gerestaureerd. De herinnering aan oude functies en gebouwen wordt op andere manieren tot leven gewekt. De bedoeling is dat het erfgoed een volwaardige plaats krijgt, niet alleen op de Floriade 2012, maar ook op andere plekken in de stad.
De Floriade landt in een gebied met een zeer rijke cultuurhistorie. Voor het eerst in de geschiedenis van de tentoonstelling wordt de archeologie vanaf het begin in het ruimtelijk ontwerp meegenomen. Het totale terrein is 80 hectare groot; 24 hectare hiervan blijft gereserveerd voor cultuurhistorie en wordt als zodanig herkenbaar gemaakt. De elementen worden niet alleen behouden, maar ook actief benut en aan het publiek gepresenteerd.
Een groot terrein is archeologisch onderzocht en heeft meerdere vondsten opgeleverd. Naast de Sint Janskapel uit de 14e eeuw zijn diverse middeleeuwse boerderijen en een veekraal aangetroffen. Opvallend zijn verder de wallen die de grens vormden tussen de akkers en de woeste gronden. Ook zijn veel grafheuvels gevonden. Onopvallende sporen zijn er uit de Steentijd, de Bronstijd en IJzertijd.
Naast de ‘oude’ geschiedenis wordt ook de modernere tijd niet vergeten. Zo blijft de Sint Jans-boerderij behouden en gaat hij dienen als paviljoen en vertrekpunt van de cultuurhistorische route. Ook zijn gesprekken gevoerd met oud-bewoners.