Brochure Conservering en restauratie van historische stucplafonds verschenen

Stucplafonds vormen waardevolle onderdelen van historische gebouwen. Deze brochure biedt informatie over het onderhoud van zo’n plafond en laat zien hoe een vakman eventuele schade kan herstellen.

In Nederlandse interieurs zijn vanaf het begin van de achttiende eeuw veel stucplafonds aangebracht, in diverse stijlvarianten. Sommige huizen hebben zelfs nog lemen stucplafonds, die daar vanaf de zestiende eeuw zijn gemaakt. In de tweede helft van de negentiende gebruikten stukadoors steeds meer geprefabriceerde ornamenten en lijsten. Stucwerk kan grote cultuurhistorische waarde hebben. Het is daarom van belang dat er regelmatig onderhoud aan wordt gepleegd. Soms  is het beter om dan een specialist te raadplegen omdat het materiaal kwetsbaar is. Dit geldt vooral bij reparatie en herstel van schade.

Plan van aanpak

Een stucplafond is samengesteld uit dragers, bindmiddelen en vulstoffen die divers van samenstelling kunnen zijn. Hier moet rekening mee worden gehouden bij onderhoud, schoonmaak en eventuele reparatie. Bij beschadiging is het verstandig  om eerst het plafond goed te onderzoeken en om pas daarna naar oplossingen te kijken. Deze brochure geeft o.a. een voorbeeld van een plan van aanpak die aan de hand van schade-analyse gemaakt kan worden en hoe een specialist de diverse schades zou kunnen herstellen. Van het vullen van scheuren tot reconstructiewerk.

Voor wie

Deze brochure is bedoeld voor eigenaren van panden met historische stucplafonds. En lees ook de publicatie Historische gepleisterde wanden.

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed/Door Wijnand Freling