Bescherming van cultuurhistorie in bestemmingsplannen: hoe doe je dat?
Ruimtelijke kwaliteit speelt een steeds belangrijker rol bij ruimtelijke ontwikkeling. Erfgoed draagt sterk bij aan de kwaliteit van de leefomgeving. Veel gemeenten weten niet goed hóe zij cultureel erfgoed kunnen inpassen in hun planvorming. Daarom is er sinds 2011 de door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed opgezette digitale Handreiking Erfgoed en Ruimte.
Bron: Nieuwsbrief Groen Licht
Wijziging besluit ruimtelijke ordening
Het is verplicht dat de in het bestemmingsplan aanwezige en te verwachten archeologische waarden in de besluitvorming worden meegenomen. Sinds de op 1 januari 2012 van kracht geworden wijziging van het Besluit ruimtelijke ordening is de gemeente ook verplicht om breder te kijken dan alleen naar de archeologie. De architectuurgeschiedenis en historische bouwkunde (inclusief bouwen tuinhistorie) en historische geografie moeten worden meegenomen in de belangenafweging. Hierbij gaat het om zowel beschermde als niet formeel beschermde waardevolle elementen en gebieden.
Cultuurhistorisch onderzoek
Gemeenten moeten in bestemmingsplannen rekening gaan houden met aanwezige cultuurhistorische waarden en dat impliceert onderzoek naar deze waarden. Het is namelijk niet mogelijk om rekening te houden met cultuurhistorische waarden zonder te weten waarover het gaat. De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed is imddels bezig met het opstellen van landelijke richtlijnen voor het uitvoeren van cultuurhistorisch onderzoek.
Team Erfgoed, beeld en ruimte
Het team Erfgoed, Beeld en Ruimte van de SRE Milieudienst helpt gemeenten zowel bij het inventariseren en waarderen van de aanwezige cultuurhistorische waarden en verwachtingen, als bij de vertaling van deze waarden en verwachtingen naar bestemmingsplanregels. Inventarisatie van cultuurhistorie kan zowel in een keer voor het hele grondgebied (erfgoedkaart) als voor een bepaald te ontwikkelen gebied. De schaal van het gebied bepaalt ook de details van de uit te werken bestemmingsplanregels.
Voor meer informatie:
Ria Berkvens
T: 040 2594 780
E: r.berkvens@milieudienst.sre.nl