B-weg is nieuw stukje historie
Vervolgonderzoek moet aantonen of Romeinse weg leidde naar oude brug tussen Venlo en Blerick
Bron: Limburgs Dagblad
Door: John Verstraelen
De ontdekking van een Romeinse weg in Blerick doet het bloed van wethouder Peter Frey en stadsarcheoloog Maarten Dolmans sneller stromen.
Een Romeinse B-weg. In een grijs verleden drukbereden. Zo’n 4,5 tot zeven meter breed. En mogelijk ook een weg waarop de Romeinen naar een brug over de Maas van Blerick (Blariacum) en terug reden. „Er moesten twee karren langs elkaar kunnen rijden,” vertelt stadsarcheoloog Maarten Dolmans deze donderdag op de Maasoever Raaijweide in Blerick. Samen met wethouder Peter Frey is hij opgetogen over de archeologische vondst in het gebied Raaijweide.
Dolmans: „In heel Nederland zijn de uiterwaarden van rivieren de crème de la crème voor archeologisch onderzoek. Die zijn essentieel voor onze kennis van het verleden. In onze contreien weten we relatief weinig.” Maar archeologisch onderzoek aan de voorkant van het graven van hoogwatergeulen langs de Maas brengt steeds meer historie aan het licht. Vorig jaar nog in Lomm, waar een Keltisch heiligdom werd ontdekt. En nu is het dus raak in Blerick.
Archeologen zoeken al decennia naar bewijs voor een verbinding tussen ‘Romeins Venlo’ en ‘Romeins Blerick’. En die is nu met de ontdekking van de Romeinse weg gevonden. Het gaat om lagen grind met daartussen een pakket zand. Of de weg naar een brug of een pont j e over de Maas leidde, moet uit vervolgonderzoek blijken. Maar de kans is groot dat er ter hoogte van het Rö-merhuis en Maasboulevard in Venlo en de Blerickse Maasoever een brug lag. Dat zou dan na Maastricht en Cuijk de derde ontdekte Romeinse brug over de Maas zijn. Peter Frey is trots, opgewonden. Er is al zoveel verloren gegaan in Venlo. Dat mensen hier in de Romeinse tijd al naar handelsstad Venlo gingen. Dat is toch geweldig.”
De archeologen deden nog een ontdekking: De 12de eeuwse voorganger van het veerhuis De Staay. Maar dat was min of meer ingecalculeerd. Dolmans denkt na de ontdekking van de Romeinse weg bijna zeker te weten dat het oude Blariacum op de plek van de huidige Frederik Hendrikkazerne lag, „Crayelheide is ook een optie, maar ten zuiden van de stadsbrug is al geen optie omdat daar een Romeins grarveld is ontdekt. Het kazerneterrein ligt het meest voor de hand.” De onderzoekers hebben nog even de tijd. De hoogwatergeul wordt het eerste halfjaar nog niet gegraven. De aanbesteding moet nog starten. Er moet nog wel gepraat worden over extra geld.