Archis3 update 3 oktober
De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) werkt samen met het archeologisch veld aan Archis3, het archeologisch informatiesysteem in Nederland. Er wordt met periodieke releases stapsgewijs gewerkt om Archis3 te laten functioneren als een open, toegankelijk systeem, voor zowel erfgoedprofessionals als vrijwilligers. Rond de afronding en start van een nieuwe ontwikkelcyclus informeren we u in deze nieuwsbrief over de stappen die zijn gezet en wat u van ons in een volgende release kunt verwachten.
Nieuwe release
De nieuwe (grote) release van Archis3 staat sinds 2 oktober online. De vondstlocaties zijn nu toegevoegd, waardoor de workflow voor invoer van gegevens is veranderd. Ook is ‘zoeken en vinden’ aangepast, zodat het nu beter werkt.
Toevoegen vondstlocatie
Elke vondst werd apart beschreven en geplot. Bij vele vondsten op één vindplaats werden alle vondsten separaat geplot – en dat geeft niet alleen een onwerkbaar zoekbeeld (je kunt ze niet uit elkaar houden), het maakte het ‘zoeken en vinden’ tijdrovend. De aggregerende tussenstap van vondstlocatie is nu ingebouwd.
‘Zoeken en vinden’ op de kaart
Door middel van het afbakenen van een deel op de kaart – of inzoomen – worden alle onderzoeken en vondsten (vindplaatsen) zichtbaar in dat betreffende gebied op de kaart. Deze wijze van zoeken en vinden is de meest gangbare én geeft de mogelijkheid voor screendumps naar rapporten.
Werken in vernieuwd Archis3
In de bijlage vindt u twee handreikingen voor werken in het vernieuwde Archis3: voor informatie opzoeken (‘zoeken en vinden’) en informatie invoeren (Archis invoer). Voor Archis invoer is ook een uitgebreide handleiding beschikbaar. Deze is voor gebruikers van Archis3 beschikbaar op de inlogpagina of direct te raadplegen via https://archis.cultureelerfgoed.nl/documenten/archis_handleiding.pdf.
PAN opgenomen in Archis3
De gegevens die voortkomen uit het door NWO gefinancierde project ‘Portable Antiquities of the Netherlands’ worden beschikbaar gesteld via Archis3. Daarover zijn beide partijen nu in gesprek. ‘PAN’ heeft tot doel om collecties van amateurarcheologen, die bijvoorbeeld door metaaldetectoristen zijn verzameld, te inventariseren en de daarbij opgedane kennis beschikbaar te stellen.
Overleg met de koepelorganisaties
Op 6 oktober is er een overleg vanuit de Rijksdienst met CGA, NVAO en VOiA, NVvA en de AWN. Tijdens dit overleg wordt de nieuwste release van Archis3 aan de koepels toegelicht.