‘Archeologieregels moeten realistischer’
Gemeenten wijzen te veel gebieden aan als archeologisch zoekgebied. Onderzoeken lopen op niets uit, waardoor ontwikkelaars en andere initiatiefnemers onnodig kosten maken en het draagvlak voor archeologisch onderzoek bij het bedrijfsleven terugloopt. In de Omgevingswet moet dat worden gerepareerd.
Onderzoek naar bodemvondsten
Daarvoor pleiten de brancheorganisaties van de land- en tuinbouw, projectontwikkeling en de delfstoffenwinning, NEPROM, LTO-Nederland en Cascade. Ze vinden dat er realistischer regels moeten komen voor onderzoek naar mogelijke bodemvondsten. Ze lijken daarvoor steun te krijgen via een CDA-amendement over archeologie in de Omgevingswet.
Lage verwachting
Onder de huidige regelgeving is de situatie ontstaan dat niet alleen gebieden waarvan men weet dat er archeologische waarden zijn een aantekening krijgen in het bestemmingsplan. Dat geldt ook voor veel van de gebieden waarvan men verwacht dat er waardevolle bodemschatten zijn. Dat gebeurt volgens de briefschrijvers ook als die verwachting middelhoog of laag is.
Dubbelbestemming archeologie
Bestemmingsplannen lopen daardoor volgens hen vol met de zogenoemde “dubbelbestemming archeologie”. Ze verwachten dat de digitalisering van bestemmingsplannen dat aantal verder verhoogt. “Veel gemeenten zijn bijna één grote archeologische dubbelbestemming”, aldus de auteurs. Ze onderkennen het belang van archeologie voor de geschiedschrijving van Nederland, maar vinden de huidige aanpak disproportioneel. “Stelselmatig” moeten leden onderzoek laten uitvoeren voor duizenden tot soms een half miljoen euro, waarbij achteraf wordt geconstateerd dat het onderzoek geen nieuwe kennis of bodemschatten opleverde, aldus de brancheorganisaties.
Amendement voor aantoonbare monumenten
Ze hopen dat een amendement van CDA-Kamerlid Erik Ronnes steun krijgt bij de plenaire behandeling van de Omgevingswet, deze en volgende week. Ronnes pleit er in zijn voorstel voor om zogenaamde ‘te verwachten archeologische monumenten’ alleen in bestemmingsplannen (straks dus omgevingsplannen) te kunnen beschermen indien sprake is van ‘aantoonbaar te verwachten archeologische monumenten’.
Minister steunt voorstel
Uit de schriftelijke reactie van de minister op de ingediende amendementen putten de brancheorganisaties hoop. De minister steunt het voorstel van Ronnes. De NEPROM, LTO-Nederland en Cascade hopen dat de minister en de Tweede Kamer daaraan nog toevoegen dat die deze aantoonbaarheid gebaseerd is op actuele en specifiek lokale archeologische en bodemkundige informatie, een statistische onderbouwing van de trefkans op archeologische monumenten en een overzicht van alle verstoringen. Dat leidt volgens de belangenorganisaties ook tot beter onderzoek, waarmee het voorstel niet alleen goed is voor het bedrijfsleven, maar ook voor de archeologie.
Woensdagavond is het plenaire debat in de Tweede Kamer over de Omgevingswet. De stemmingen over moties en amendementen staan gepland voor de week erna.
Lees hier verder