Actiegroep voor behoud fort Venlo
In historie geïnteresseerde initiatiefnemers willen via Facebook Venlose bevolking mobiliseren
Bron: Dagblad de Limburger
Door Peter Janssen
VENLO – Een actiegroep ijvert er via Facebook voor dat zo veel mogelijk van Fort Sint Michiel op het terrein van de Frederik Hendrikkazerne in Blerick behouden blijft. „Maar we zijn niet tegen de plannen voor een stadion.”
Geschiedenisleraar Jeroen Maas is een van de initiatiefnemers. „De aanleiding was een column van Frans Pollux in Dagblad De Limburger, eind juli. Ik was verbaasd toen ik las hoeveel er nog over is van het fort en in welke goede staat de resten verkeren. Met een paar mensen – onder wie ook Pollux – hebben we gekeken wat we konden doen. Dit is nog heel pril. De groep op Facebook is er pas een paar dagen, net als de website” (RED ONS FORT! en www.redonsfort.nl).
Fort Sint Michiel dateert uit 1641 en ligt onder het terrein van de oude Frederik Hendrikkazerne in Blerick. Daar is nieuwbouw gepland voor Holland Casino, een multifunctioneel VVV-stadion en ROC Gilde Opleiding. Zoals het er nu naar uitziet wil Venlo waardevolle delen van het fort inpassen in de nieuwbouw. De nieuwe initiatiefgroep wil juist een zo groot mogelijk deel van het fort behouden.
„Daarom proberen we een groot draagvlak te creeren”, zegt Maas. „Door zo veel mogelijk mensen via Facebook en de website te bereiken en ze bewust te maken van het feit welke schatten er liggen in Blerick. We willen dat er straks een zo groot mogelijk deel van het fort ligt, dat toegankelijk wordt voor publiek. Via de groep verzamelen we argumenten voor behoud. Daarmee stappen we naar de politiek. Het is niet onmogelijk dat we ook nog juridische stappen nemen. Veel mensen denken dat alles al is besloten en dat ze niks meer te zeggen hebben. Dat is niet zo. Ook dat willen we de bevolking duidelijk maken.”
Maas benadrukt dat de groep niet tegen de plannen voor een stadion op het kazerneterrein is. „Dit is alleen een poging om te behouden wat er te behouden is.We hebben een positieve insteek.” Waarom komt de actie zo laat? Het is toch al lang bekend dat er een fort onder de grond ligt. Maas: „Maar het is pas heel recent dat we weten dat het fort voor een groot deel nog puntgaaf is. Dat geldt ook voor de politiek. Bij de besluitvorming wist niemand precies om welke schat het ging.”