2014 Jaar van Mobiliteit en Mobiel Erfgoed
2014 wordt het Jaar van Mobiliteit en Mobiel Erfgoed. Een jaar waarin zeilschepen en stoomlocomotieven, snelwegen en vliegvelden, havens en waterwegen duidelijk maken dat Nederland zijn welvaart dankte, dankt en kan blijven danken aan mobiliteit. Tastbare herinneringen aan onze mobiliteitsgeschiedenis inspireren het denken over onze mobiliteitstoekomst.
Bron: persbericht
Het Jaar is uitgeroepen door de Stichting Mobiele Collectie Nederland (MCN), hét samenwerkingsverband voor het mobiel erfgoed in ons land. De stichting vertegenwoordigt alle relevante erfgoedorganisaties op het gebied van vervoer over het water, over de weg, over het spoor en door de lucht én de belangrijkste mobiliteitsmusea. Voor de organisatie van het Jaar werkt de MCN nauw samen met overheden en onderwijsinstellingen en met bedrijven en organisaties die betrokken zijn bij de mobiliteit van Nederland. Met het Jaar wil de MCN onder meer de jeugd interesseren in mobiele techniek en volwassenen laten zien waar 300 jaar mobiele innovatie toe heeft geleid en nog kan leiden.
Dat innovatieve karakter van onze mobiliteitsgeschiedenis wordt in 2014 op allerlei plaatsen zichtbaar gemaakt. Bijvoorbeeld met publiek toegankelijke restauraties van vier ‘iconen’: een vliegtuig, een treinstel, een schip en verschillende auto(bussen). Rond deze restauraties worden verschillende verhaallijnen geweven met thema’s als ‘Poort naar de wereld’ en ‘Buiten wonen’. Thema’s die ook in een groot aantal lokale en regionale evenementen terugkomen. Onder meer tijdens autobusestafettes en speciale publieksactiviteiten op locaties verspreid over heel Nederland, waaronder het Hembrugterrein in Zaanstad, de Eemshaven in Noord-Oost Groningen en het Havenmuseum in Rotterdam. Daarnaast worden diverse congressen en expertmeetings georganiseerd en tentoonstellingen opgezet in de mobiliteitsmusea.
Daarnaast worden diverse congressen en expertmeetings georganiseerd en tentoonstellingen opgezet in de mobiliteitsmusea. Als een apotheose staat het tweede weekend van september – de Open Monumentendag – in het teken van ‘Op reis’. Ook het Monument van de Maand staat in het teken van mobiliteit. Het brede publiek wordt voorts tal van publicaties, een televisiedocumentaire, apps en een educatief computerspel aangeboden. De vakwereld krijgt de beschikking over een virtueel mobiliteitsmuseum met aandacht voor de vele (vrijwilligers)projecten in het land en een database van mobiele erfgoedobjecten.