10 uitgangspunten voor het omgaan met monumenten
Bijna alle gemeenten in Nederland hebben de afgelopen jaren welstandsbeleid vastgesteld, waarin het beoordelingskader van welstandsadviescommissies voor de nieuwbouw en verbouw is beschreven. De manier waarop die commissies een bouwaanvraag beoordelen, is daardoor transparanter en beter controleerbaar gemaakt. Voor monumentenadviescommissies, die de bouwaanvragen voor ingrepen in monumenten beoordelen, bestaat zo`n beoordelingskader niet.
In onze tijd vinden vaak grote ingrepen in monumenten plaats, omdat gebouwen hun oorspronkelijke functie verliezen. Bij herbestemming en functie wijziging van dergelijke monumenten wordt vaak de grens opgezocht tussen gewenst behoud en noodzakelijke ontwikkeling. In dit spanningsveld vindt de beoordeling van bouwplannen en de advisering door de monumentenadviescommissie plaats. Met de nieuwe Monumentenwet zal binnenkort bovendien een grote verantwoordelijkheid zijn weggelegd voor de gemeentelijke commissies.
Voor de samenwerkende welstand- en monumentenorganisaties en Federatie Welstand is dit aanleiding geweest een beknopt, maar helder beoordelingskader voor het omgaan met monumenten op te stellen. Het resultaat is een handzaam en aantrekkelijk boekwerkje, genaamd `10 uitgangspunten voor het omgaan met monumenten`, waarin een aantal principes en uitgangspunten wordt benoemd die aangeven hoe wij in deze tijd met monumenten omgaan. De uitgevers proberen hiermee een algemeen kader te schetsen voor diegenen die restauraties en wijzigingen aan monumenten moeten beoordelen. Maar zij dienen ook als richtlijn voor de eigenaren die initiatieven voor hun monument ontwikkelen.
Op donderdagmiddag 11 december, wordt `10 uitgangspunten voor het omgaan met monumenten`tijdens een feestelijke bijeenkomst gepresenteerd.
Het programma ziet er als volgt uit:
13.00 inloop in het bezoekerscentrum van Park Sonsbeek, Zijpendaalsweg 24a te Arnhem.
13.30 Enkele sprekers, onder wie Wim Eggenkamp, de nieuwe Rijksadviseur voor het Cultureel erfgoed, en Noud de Vreeze, directeur WZNH adviescommissies ruimtelijke kwaliteit zullen hun kijk op het omgaan met monumenten met u delen.
15.00 Vervolgens zullen we door middel van thematische wandelingen door het monumentale park Sonsbeek en omgeving een kijkje in de praktijk nemen.
16.30 De middag eindigt met een borrel.
Indien u aanwezig wenst te zijn, kunt u zich voor 28 november aanmelden bij het Gelders genootschap, info@geldersgenootschap.nl of 026 442 1742