What’s new about the linearbandkeramik culture in the Meuse-Rhine region

Van 6 tot en met 9 november 2014 organiseert de Archeologische Vereniging Limburg, in samenwerking met o.a. het RMO, de universiteiten van Leiden, Keulen, Leuven en Luik en het LVR-amt für Bodendenkmahlpflege im Rheinland een euregionale conferentie over de Lineaire Bandkeramiek Kultuur (LBK), de eerste prehistorische boeren in onze contreien.

The First Euregional Archeological Conference


Bron: www.lgog.nl


De conferentie biedt een overzicht van het huidige kennisniveau over de LBK inclusief neolithisering (overgang van jagen-verzamelen naar landbouw) in de Euregio Maas-Rijn en hoopt een aanzet te geven tot toekomstig innovatief, synthetiserend en grensoverschrijdend onderzoek. Sprekers zijn vooraanstaande onderzoekers, aangevuld met lokale amateur- en professionele archeologen. Allen komen uit de Euregio.


De conferentie bestaat uit drie onderdelen:



  • 6 november 2014 van 19.30 tot 22.30 uur: een lezing van prof. dr. Wil Roebroeks over het gebruik en de toepassing van vuur en een lezing van dr. Remko Kuipers over de verschillen tussen de voedselstrategie van jager-verzamelaargemeenschappen en die van landbouwende gemeenschappen. Beide lezingen zijn in het Nederlands.
  • 7 en 8 november 2014, telkens van 9.00 tot 17.30 uur: een tweedaags euregionaal congres met vier hoofdthema’s, telkens voorafgegaan door een gerenommeerde keynote spreker. Gedurende de eerste congresdag komen de thema’s sociale structuur en LBK ideologie (prof. dr. Andreas Zimmerman, Universität zu Köln) en het LBK landschap (prof. dr. Corrie Bakels, universiteit van Leiden) aan bod. Op de tweede congresdag worden de thema’s technologie (dr. Caroline Hamon, Centre National de la Recherche Scientifique) en de LBK-er en zijn gebuur (prof. dr. Leendert Louwe Kooijmans, emeritus) verdiept. De congresvoertaal is Engels.
  • 9 november 2014 van 9.00 tot 16.00 uur: een busexcursie doorheen het LBK landschap van het Graetheideplateau en Belgisch Haspengouw. ‘s Ochtends wordt het landschap rondom de vuursteenmijnen van Banholt (LBK) en Rijckholt bezocht. ‘s Middags de LBK-nederzetting op de Cannerberg en de bekende lössgroeve van Veldwezelt-Hezerwater, met sites uit het middenpaleolithicum. De onderzoekers van de verschillende sites zullen onze gidsen zijn.

Wanneer:
6 t/m 9 november 2014

Waar:
Maastricht en Sittard

Organisatoren:
Archeologische Vereniging Limburg, het RMO, de universiteiten van Leiden, Keulen, Leuven en Luik en het LVR-amt für Bodendenkmahlpflege im Rheinland.

Meer info en registratie:
Aan de deelname aan deze conferentie zijn kosten verbonden. Leden van LGOG / AVL krijgen echter een korting van € 20,- en zij die tijdig inschrijven vóór 17 augustus, genieten bovendien daarboven van een vroegboekkorting van € 15,-. Aanmelding op http://www.lgog.nl/LBK-home.htm. Mocht u zich enkel willen inschrijven voor de lezing en/of de excursie, dan kunt u zich aanmelden via avl@lgog.nl. Let wel: de plaatsen zijn beperkt en ‘vol is vol’, dus snel inschrijven is de boodschap.