Verdedigingslinies centraal in juni
In de maand juni is ‘Verdedigingslinies’ het thema van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed. Het Nederlandse landschap herbergt, vaak verborgen, vele verdedigingslinies: van Limes en waterlinies tot de Atlantikwall. Zij vertellen het verhaal van de steeds veranderende vriend- en vijandverhoudingen binnen Europa. Er zijn deze maand vele activiteiten die aansluiten bij het Europees Erfgoedjaar.
Mooi Linieland
In het weekend van 2 en 3 juni wordt het waterlinielandschap uitgelicht tijdens het 'Mooi Linieland'. Het linielandschap met geheimzinnige militaire bolwerken en prachtige natuur is dan te ontdekken. Iedereen kan zich onderdompelen in dit imposante 'openluchtmuseum' rijk aan sporen uit het verleden. Ontdek fietsend, wandelend of varend wat de rol van water als bondgenoot was en hoe het Nederlandse wateringenieurschap zichtbaar is op plekken waar je al jarenlang gedachteloos voorbijkomt. Ook na dit weekend hebben tal van forten hun deuren geopend. Meer informatie op www.mooilinieland.nl.
De Sprong – Zuiderwaterlinie
Op 23 juni organiseert Stichting Zuiderwaterlinie Events een indrukwekkende parachutesprong. Tientallen parachutisten springen boven de vijf stellingen van de Zuiderwaterlinie. De 25 partners van de Zuiderwaterlinie willen de linie zo onder de aandacht brengen in het Europees jaar van het Cultureel Erfgoed. In het najaar volgt ook nog een Mars van muziekgezelschappen. Startend aan de uiteinden van de linie, in Bergen op Zoom en Grave, lopen muziekverenigingen een week lang dagelijks in estafette muziek makend langs de linie. Voor meer informatie over de Sprong en het festival: www.zuiderwaterlinie.nl.
Van Grebbelinie tot Stelling van Amsterdam
En er vindt in juni nog veel meer plaats op het gebied van ‘Verdedigingslinies’. Het Grebbelinie Bezoekerscentrum vertelt op het Fort aan de Buursteeg in Renswoude het verhaal van één van de grote waterlinies van Nederland: de Grebbelinie. Deze slinger van forten en liniedijken tussen Rhenen en Spakenburg beschermde ons land meer dan tweehonderd jaar. Of ontdek in het Waterliniemuseum in Fort bij Vechten in Bunnik hoe water een wapen werd!
Er zijn ook meerdere wandel- en fietsroutes langs de Nederlandse verdedigingslinies. Zo is het streekpad Stelling van Amsterdam een wandelroute tussen Volendam en Muiden van maar liefst 135 km lang. En dan is er nog de fietsroute Gouden Driehoek, een reis langs buitenplaatsen van rijke Amsterdammers in de zeventiende en achttiende eeuw in de Beemster. Deze gaat eveneens door de Stelling van Amsterdam.
Meer informatie over het thema Verdedigingslinies en bijbehorende activiteiten is te vinden op https://www.europeeserfgoedjaar.nl/verdedigingslinies/.
Het doel van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed is om zoveel mogelijk mensen, van alle leeftijden en achtergronden, met cultureel erfgoed in contact brengen en om te laten zien hoe internationaal en divers onze geschiedenis eigenlijk is. Cultureel erfgoed is een belangrijk onderdeel van onze Europese identiteit. Erfgoed helpt ons onze geschiedenis beter te snappen en draagt bij aan het Europa van de toekomst. Onder erfgoed verstaan we niet alleen monumentale gebouwen, maar ook archieven en collecties, mobiel en digitaal erfgoed, historische landschappen, archeologische terreinen en de verhalen en tradities die we met elkaar doorgeven.
