NOaA-lezingen over zichtbaar en beleefbaar maken van archeologie
Het thema van de NOaA-lezingen van september is het zichtbaar en beleefbaar maken van archeologie. Een belangrijke uitdaging hierbij is om het archeologisch erfgoed voor het grote publiek zichtbaar te maken zonder dat het duurzaam behoud van een vindplaats of object in het geding komt. Verschillende vragen komen hierbij aan bod. Welke mogelijkheden voor visualisatie en presentatie bestaan? Hoe kijken overheden hier tegen aan? Welke randvoorwaarden worden hierbij geformuleerd en hoe werkt dat in de praktijk? Welke afwegingen en keuzes moeten worden gemaakt?
Bron: Archweb
Door: T. de Groot
Het thema wordt belicht door twee recente, aansprekende voorbeelden. Het eerste is Stichting De Groene Vesting, een initiatief van bewoners van ‘s-Hertogenbosch en omstreken om de Linie van Frederik Hendrik uit 1629 rond de stad weer zichtbaar en beleefbaar te maken en te houden. De Stichting heeft onlangs een ontwikkelingsvisie voor de linie in Sint-Michielsgestel, Vught, Heusden en ’s-Hertogenbosch gepresenteerd. Deze visie toont tal van projectvoorbeelden en -initiatieven waarmee de linie zichtbaar en beleefbaar gemaakt kan worden. De afgelopen 5 jaar is er onder andere bij de aanleg van het Máximakanaal aan de oostzijde van ’s‑Hertogenbosch op grote schaal archeologisch onderzoek gedaan naar de overblijfselen van deze linie. Sprekers zijn Joeri de Bekker (Stichting De Groene Vesting) en Jeroen Flamman (Vestigia).
Het tweede is het Domplein, waar het particuliere Initiatief Domplein in juni een ondergronds archeologisch bezoekerscentrum heeft geopend. In het bezoekerscentrum, DomUnder, is de geschiedenis vanaf de bouw van het Romeinse fort in de 1e eeuw n.Chr. tot en met de bouw van de Dom in de Late Middeleeuwen zichtbaar gemaakt. DomUnder is gebouwd in het stadshart van Utrecht en binnen een archeologisch Rijksmonument. Voorafgaand aan de opening is archeologisch onderzoek uitgevoerd door de gemeente Utrecht. Sprekers zijn Marjolein Verschuur (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) en Herre Wynia (Gemeente Utrecht).
De lezingen vinden plaats van 10 tot 12.30. Het precieze programma volgt.
Platform Archeologie
Met dit thema wordt een eerste aanzet gegeven tot het verbreden van de NOaA-lezingen tot een platform waarin alle thema’s met een relatie tot de archeologische monumentenzorg aan bod kunnen komen. Doel van dit platform is het uitwisselen van actuele kennis, opvattingen en inzichten op het gebied van archeologie en het agenderen en stimuleren van discussie tussen en met partners in het bestel en daardoor partners met elkaar te verbinden.
Voor wie:
De lezingen zijn voor iedereen toegankelijk
Kosten:
Er zijn geen kosten aan verbonden
Meer informatie:
Aanmelden en nadere informatie: Tessa de Groot, t.de.groot@cultureelerfgoed.nl
Zie ook http://www.archeologieinnederland.nl/noaa-lezingen
Locatie:
Auditorium, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Smallepad 5, Amersfoort
Postbus 1600 | 3800 BP Amersfoort
033 – 421 7 421 | fax 033 – 421 7 799
info@cultureelerfgoed.nl
www.cultureelerfgoed.nl
(met routebeschrijving en parkeermogelijkheden)