Informatiebijeenkomst Steunpunt Archeologie & Monumentenzorg Limburg
Op donderdagochtend 30 november 2017 organiseerde het Steunpunt Archeologie & Monumentenzorg Limburg haar halfjaarlijkse informatiebijeenkomst. Deze bijeenkomst vond plaats in de Oranjerie in Roermond. Er stond een gevarieerd programma gepland waar zowel natuurorganisaties en erfgoed, archeologisch depot opengesteld voor publiek, herbestemming van een kerk en scholing voor restauratie aan de orde kwamen.
Erfgoed bij het Limburgs Landschap
Bij het Limburgs Landschap komen natuur, landschap, groen- en gebouwd erfgoed in het beheer samen. Van een natuurorganisatie heeft de SLL zich ontwikkeld tot een breed opererende erfgoedorganisatie. Ondanks dat Het Limburgs Landschap zich al in de jaren ’30 inzette voor bijvoorbeeld Kasteel Bleijenbeek en in 1947 Kasteel Neercanne kocht en restaureerde, is er nooit een overkoepelende ‘eigen’ erfgoedvisie opgesteld. Per restauratieproject werden de afwegingen gemaakt en projectplannen uitgewerkt. Wel is er in 2008 een richtinggevende gebouwennotitie vastgesteld als afwegingskader voor verwervingen en beheer.
Aangezien er in de loop der jaren een groot aantal monumenten aan Het Limburgs Landschap is toevertrouwd en de stichting steeds vaker als ‘vangnet’ te hulp wordt geroepen, achtte de stichting de tijd rijp een eigen erfgoedvisie op te stellen. In 2016 bracht de SLL een erfgoednota uit en in 2017 kreeg de organisatie de status van Professionele Organisatie voor Monumentenzorg. In de presentatie ligt de nadruk op het verwerven, restaureren en herbestemmen van monumentale gebouwen.
Nieuw archeologisch depot in Heerlen
De provincie Limburg brengt het Provinciaal Archeologisch Depot onder in de voormalige bibliotheek. Dit gebouw bevindt zich direct tegenover het Thermenmuseum, op het kruispunt van twee belangrijke Romeinse wegen in Heerlen: de Via Belgica en de Via Traiana. In de afgelopen jaren is Heerlen zich meer bewust geworden van haar unieke verleden en daarmee aantrekkingskracht. De Provincie Limburg, Gemeente Heerlen en Restaura realiseren hier een publieksfunctie Archeologie, een plaats waar informatie, onderzoek, educatie, beleving en specialistische kennis samenkomen. Martijn Valk, kwartiermaker archeologisch depot, geeft een toelichting op dit project.
Nieuw leven voor monumentale kerk
In plaats van nieuwbouw, nam Dynamiek Scholengroep het initiatief om de leegstaande monumentale Sint-Norbertuskerk te Horst te verbouwen tot breed kindcentrum. De plek functioneert nu als epicentrum voor allerlei activiteiten die belangrijk zijn om de wijk Norbertus (Horst) levendig te houden. Zo zijn in dit complex niet alleen twee scholen geïntegreerd, maar zijn ook de wijkfuncties toegevoegd, participeren allerlei opvoedprofessionals en is er een gedachteplek die herinnert aan de kerkfunctie van voorheen. Een mooi initiatief waarin álle belangen op een juiste manier met elkaar zijn verbonden. Het gebied rondom De Twister blijft in beweging; zo wordt er aan gewerkt om de voormalige Kapelanie om te bouwen tot fysiopraktijk voor kinderen en ouderen, en is het naastgelegen oude kleuterschooltje gerenoveerd om de functie peuterspeelzaalwerk en kinderopvang te huisvesten. Leegstaande gebouwen die nieuw leven wordt gegeven. John Vernaus (Ro Groep) en Jan Jenneskens (voormalig bestuurder Dynamiek Scholengroep) vertellen meer over de wijze waarop dit project tot stand is gekomen.
Restauratievaklieden gezocht!
Bouwondernemingen hebben al jaren veel moeite om projecten te bemensen met vaklui en die nood wordt alleen maar hoger: tussen nu en 5 jaar zal wederom een grote groep metselaars, timmerlieden en ijzersmeders met pensioen gaan. Vakopleidingen kampen ondertussen met veel te weinig aanmeldingen, waardoor structureel te weinig talent doorstroomt in de bouw en de instroom onvoldoende zal zijn om de lege plekken op te vullen. Peter Vleugels van de Provincie Limburg geeft een toelichting op de plannen die op dit moment in het veld spelen.
Locatie
De bijeenkomst heeft plaatsgevonden in:
Oranjerie
Kloosterwandplein 12-16
6041 JA ROERMOND
Kosten
Aan deze bijeenkomst zijn geen kosten verbonden.
Programma
9:00-9:25 Ontvangst
9:25-9:30 Welkomstwoord
9:30-9:50 Erfgoed bij het Limburgs Landschap door Wilfred Alblas en René Gerats, Stichting het Limburgs Landschap
9:50-10:00 Vragen
10:00-10:20 Archeologisch Depot Provincie en publieksfunctie archeologie te Heerlen door Martijn Valk, Provincie Limburg
10:20-10:30 Vragen
10:30-11:00 Koffiepauze
11:00-11:20 Nieuw leven voor monumentale kerk, door John Vernaus, RO Groep en Jan Jenneskens, voormalig bestuurder Dynamiek Scholengroep
11.20-11:30 Vragen
11:30-11:50 Restauratievaklieden gezocht! door Peter Vleugels, Provincie Limburg
11:50-12:00 Vragen
12:00-13:00 Netwerklunch
Inschrijving
De aanmelding voor deze bijeenkomst is gesloten.