Informatiebijeenkomst Groene Monumenten

Op donderdag 22 mei a.s. organiseert het Steunpunt Archeologie & Monumentenzorg Limburg een informatiemiddag in de Kasteeltuinen te Arcen. Deze informatiemiddag zal als thema hebben: Groene Monumenten.  Bi

nnen de monumentenzorg is vanzelfsprekend altijd veel aandacht geweest voor "rood". Maar ook "groen" maakt een onmisbaar onderdeel uit van de monumentenzorg. Er zijn volgens de Rijkdienst voor het Cultureel Erfgoed ca 1400 "groene" rijksmonumenten in Nederland en een onbekend aantal "groene" gemeentelijke monumenten. Daarvan liggen er 50 in Limburg bij de kastelen en buitenplaatsen, maar ook juist in stedelijke gebieden bepaalt het samenspel van cultuurhistorisch waardevolle groene en rode elementen in hoge mate de ruimtelijke kwaliteit. Vaak zijn eigenaren en gemeenten zich niet bewust van het feit dat het monumentaal groen bij het gebouwde monument ook beschermd is en een specifieke aanpak verdient. Deze informatiebijeenkomst is bedoeld om hier aandacht voor te vragen.

Natascha Lensvelt, specialist tuinen en parken bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) zal vertellen over de betekenis van groen in de openbare ruimte en gaat in op veelvoorkomende vragen. Wat heb je nodig om de waarde van de groenaanleg vast te stellen? Hoe kun je onderbouwen of een wijziging (al dan niet) een verrijking is voor de aanleg? Denk aan groot onderhoud, het plaatsen van bijgebouwen of parkeerplaatsen. En hoe kom je tot goed onderhoud van de groenaanleg?

Barry Kerckhoffs, landschapsarchitect bij bureau Verbeek, zal aan de hand van praktijkvoorbeelden een toelichting geven op de manier waarop op een cultuurhistorisch verantwoorde manier met de erfenis uit het verleden kan worden omgegaan. Hij is onder andere betrokken geweest bij de herinrichting van het kasteelpark van kasteel Elsloo te Stein. Barry Kerckhofs zal in zijn presentatie met name ingaan op het Proosdijpark te Meerssen.

Peter Vleugels, beleidsmedewerker bij de Provincie Limburg zal het provinciale beleid ten opzichte van groene monumenten toelichten. Hij zal ingaan op de mogelijke oprichting van een provinciaal groenfonds voor het onderhoud van groene monumenten.

Guy Limpens, projectmanager landschap en stedelijk ontwerp van de gemeente Sittard-Geleen gaat in op het Stadspark , een rijksmonument. Het Stadspark is één van de weinige op zichzelf staande groene rijksmonumenten in Limburg (het betreft meestal buitenplaatsen). Limpens legt uit waarom B&W van Sittard-Geleen tot de aanleg van dit Stadspark besloten hebben en waarom Tersteeg als ontwerper is gekozen. Hoe is men door de jaren heen om met het park omgegaan en welke keuzes zijn gemaakt bij het renovatieproject van het stadspark.

Ger Frenken, directeur van het Limburgs Landschap, zal vertellen hoe het Limburgs Landschap door zijn aandacht voor de Limburgse natuur, als vanzelfsprekend ook bij de Limburgse cultuur betrokken is geraakt. Voorbeelden van recente monumentenzorgprojecten van het Limburgs landschap zijn de 'Oude Pastorie' in Beek en de restauratie van het klooster Hoogcruts in Noorbeek. Een voorbeeld van een monument dat al heel lang in bezit is van het Limburgs Landschap zijn de kasteeltuinen in Arcen waar de informatiebijeenkomst plaatsvindt. De bijeenkomst zal worden afgesloten met een rondleiding door de heer Frenken. 

Locatie
De bijeenkomst zal plaatsvinden in de:
Kasteeltuinen
Lingsforterweg 26
5944 BE Arcen

Kosten
Aan deze bijeenkomst zijn geen kosten verbonden.

Aanmelding
Opgave voor deze middag is gesloten.

PROGRAMMA

13.00 – 13.50 uur: Ontvangst met netwerklunch

13.50 – 14.00 uur: Welkomstwoord door Theo Oberndorff, Steunpunt Archeologie & Monumentenzorg Limburg

14.00 – 14.25 uur: "Groene monumenten" door Natascha Lensvelt, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

14.25 – 14.50 uur: "Cultuurhistorisch onderzoek als basis voor herontwikkeling" door Barry Kerckhoffs, Bureau Verbeek

14.50 – 15.00 uur: "Provinciaal beleid ten opzichte van historisch groen" door Peter Vleugels, Provincie Limburg

15.00 – 15.30 uur: Theepauze

15.30 – 16.00 uur: "Renovatie rijksmonument Stadspark Sittard. Visie en aanpak van het gedachtegoed van Dirk Tersteeg" door Guy Limpens, Gemeente Sittard-Geleen

16.00 – 16.15 uur: "Limburgs landschap meer dan natuur alleen: het Limburgs Landschap als erfgoedbeheerder" door Ger Frenken, Limburgs Landschap

16.15 – 17.00 uur: Rondleiding door de kasteeltuinen

17.00 – 18.00 uur: Borrel