Heemkundeverenigingen

In Limburg zijn talloze kleine en grote heemkundeverenigingen actief. De leden van deze verenigingen hebben dikwijls een grote hoeveelheid kennis over regionale historische ontwikkelingen. Zij kunnen u ook vaak meer vertellen over bepaalde gebiedspecifieke onderwerpen. In onderstaande lijst vindt u de verenigingen per gemeente gerangschikt.

AEZEL Project

Het Aezelproject is een vrij te gebruiken Open Source Framework voor een multidisciplinaire historische werkgroep of vereniging. Aezel voorziet in een eenvoudig te gebruiken grafische gebruikersinterface die voorziet in het beheer en publiceren van grote verzamelingen en gerelatieerde historische informatie. Hoewel het project is gestart in Sittard is het dit lokale gebruik inmiddels ontgroeid.

Heel Limburg

  • Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap (LGOG) 
    Het Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap (1863) wil de kennis van de geschiedenis en oudheidkunde van Limburg bevorderen én uitdragen. Voor het bestuderen en beoefenen van de onderdelen van de Limburgse geschiedenis kent het LGOG drie Secties: Archeologie, Genealogie en Monumenten. Het werkterrein van de LGOG omvat de gehele provincie; omdat het LGOG zo kort mogelijk bij haar leden wil staan is Limburg in een aantal Kringen verdeeld, die aandacht besteden aan de eigen geschiedenis van hun gebied. De Kringen organiseren lezingen, dagexcursies en plaatselijke activiteiten. Eveneens onderhouden zij contacten met de plaatselijke heemkundeverenigingen. De Kringen zijn: Parkstad (Heerlen), Ter Horst (Horst), Maas en Niers (Gennep), Maastricht, Roermond, Sittard, Valkenburg en Heuvelland, Venlo, Venray en Aldenborgh (Weert).

Midden Limburg

Beekdaelen

• Heemkundevereniging De Veersjprunk Onderbanken
Heemkundevereniging Vrienden van Wijnandsrade Nuth
• Heemkundevereniging Schimmert Nuth
• Vereniging Historie Schinnen

Beesel

Bergen

Mook en Middelaar

Parkstad

Simpelveld

• Heemkundevereniging De Bongard Simpelveld-Bocholtz

Vaals

• Archeologische Werkgroep Vaals e.o.
Geschied- en Heemkundevereniging "De naobere va Viele" Vijlen
Heemkundekring 'De auw kapel' Lemiers
• Heemkundekring Sankt-Tolbert Vaals

VenloLaatst bewerkt op 11-10-2021