Bijeenkomst NAEB: Eén advies voor ruimtelijke kwaliteit
De beoordeling van een ruimtelijk plan van een initiatiefnemer is voor een gemeente of provincie vaak een hele klus. Allerlei instanties brengen advies uit. Vaak zijn die adviezen niet tegelijkertijd klaar en niet met elkaar in lijn. Probeer daar als overheid maar eens iets van te maken.
Utrecht, 20 februari 2014, 13:00 – 16:30 uur
Bron: www.landwerk.nl
Deze bijeenkomst gaat over de mogelijkheid en het belang van integraal ruimtelijk advies. In de Omgevingswet wordt gepraat over de mogelijkheid om een integrale adviescommissie in te stellen voor adviezen over ruimtelijke ingrepen.
De Groningse adviesorganisatie Libau werkt al enkele jaren op deze manier, naar ieders volle tevredenheid. Libau adviseert gemeenten en provincie over ruimtelijke vraagstukken, vanuit een integrale benadering van stedenbouw, landschap, welstand, cultuurhistorie en archeologie.
Regie-aanwijzingen
In het advies van Libau staan zogenaamde regieaanwijzingen. Die maken het voor gemeenten mogelijk ruimtelijke kwaliteit te vergroten door te sturen op basis van waarden i.p.v. normen. De regieaanwijzingen hangen samen met de plek. Dat maakt dat de adviezen zelf niet zomaar te kopiëren zijn naar andere gebieden. De werkwijze is dat wel.
De regieaanwijzingen zijn gebaseerd op een integraal beeld van het gebied. Dat is soms lastig: gemeenten kennen over het algemeen een sectorale structuur. De eerste stap van Libau is om over de sectorale grenzen heen gezamenlijk een gebied ‘door te spitten’. Dit levert een helder beeld op van de gemeenten en leidt tot een aantal regieaanwijzingen van Libau hoe hier om te gaan met ruimtelijke kwaliteit.
Over de bijeenkomst
Theo Hoek van Libau gaat aan de hand van een aantal praktijkvoorbeelden in op de werkwijze van Libau. Hoe komt zo’n advies tot stand en hoe zien regieaanwijzingen eruit? Een gemeentelijke vertegenwoordiger vertelt hoe dit uitpakt in de praktijk: kun je als bestuurder uit de voeten met deze regieaanwijzingen? Werkt het ook echt sneller? En beter?
Vervolgens gaat Eric Luiten, Rijksadviseur voor Landschap en Water, in op het belang van integraal advies, en, praktisch, op de vraag hoe je dat als gemeente kunt organiseren. Ook komen de volgende vragen aan de orde: is het nodig, actueel of gewenst om een dergelijke integrale adviescommissie in de Omgevingswet op te nemen? En is het handig om de adviescommissies nog breder te maken en het ook over bijvoorbeeld milieu te hebben?
Landwerk organiseert de bijeenkomst in samenwerking met Platform31 en het ministerie van I&M.