Pro­vin­cie steunt res­tau­ra­tie ba­si­liek in Meers­sen

De Basiliek van het heilig Sacrament in Meerssen kan binnenkort weer jaren vooruit. Het rijksmonument wordt namelijk gerestaureerd, wat mede mogelijk is door financiële bijdragen van de gemeente Meerssen en de Provincie Limburg.

De Basiliek van het heilig Sacrament is een parochiekerk uit de 14e eeuw in Meerssen. Restauratie van dit rijksmonument was noodzakelijk. Uit onderzoek bleek namelijk dat de kapconstructie onvoldoende stabiliteit heeft: bij harde wind beweegt de kapconstructie, waardoor er schade wordt veroorzaakt aan het monument. Dankzij de restauratie worden de monumentale waarden van de basiliek in stand gehouden. Daarnaast lost dit de veiligheidsproblemen in en rond de basiliek op, waardoor de hekken rond het gebouw kunnen worden verwijderd.

De gemeente Meerssen en Provincie Limburg dragen elk financieel bij aan de restauratie. De gemeente voor een bedrag van 145.000 euro, de Provincie Limburg 500.000 euro. Op woensdag 5 april hebben wethouder Louk Bongarts en gedeputeerde Geert Gabriëls van de Provincie Limburg beiden een cheque overhandigd aan pastoor Van Galen.

Gedeputeerde Geert Gabriëls, gedeputeerde Natuur, Milieu en Erfgoed: "Het is natuurlijk heel belangrijk om cultuurhistorische monumenten zoals deze, in het hart van de samenleving, te ondersteunen. Anders vindt er verlies van waarde plaats en brokkelt het monument langzaam af, dat willen we niet. Het is fijn om hier als Provincie een bijdrage aan te kunnen leveren."

Bron: www.limburg.nl

06-04-2023

Laatst bewerkt: 11-04-2023