Ontzorgingsprogramma Maatschappelijk Vastgoed
Eigenaren van klein maatschappelijk vastgoed kunnen sinds 2021 hulp krijgen van de Provincie Limburg voor het verduurzamen van hun gebouwen. Nu de tweede ronde van dit ontzorgingsprogramma is gestart, komen meer eigenaren in aanmerking. Lees meer
Verduurzaming is niet alleen nodig en mogelijk bij bestaande woningen. In de hele gebouwde omgeving zijn veel duurzame verbeteringen te maken. Ook bij bestaande maatschappelijke gebouwen zoals gemeenschapshuizen of kerken.
Neem als voorbeeld de Waalse Kerk in Maastricht. Die is in 1732 opgericht door een kleine gemeenschap van Hugenoten, vluchtelingen uit Frankrijk. Door de eeuwen heen is het gebouw als kerk gebruikt en meerdere keren verbouwd. De ruimte is steeds in gebruik geweest. Hier zijn altijd sociaal-maatschappelijke activiteiten gehouden. Ook heeft de kerk al vaker een woonfunctie gehad. Sinds 1966 is het een rijksmonument. Vanwege de historische en architectonische waarde op sommige onderdelen moet een verbouwing voorzichtiger worden aangepakt dan ‘de doorsnee jaren ‘70 rijtjeswoning’. Maar ook de kerk kan verduurzamen.
Subsidie en advies op maat
De eigenaren van deze kerk hebben plannen om weer te verbouwen. Dit keer niet alleen om maatschappelijke redenen, maar ook om de energiekosten lager te houden voor de maatschappelijke activiteiten die er zijn. Voor nu proberen ze het op te lossen met winterjassen voor de bezoekers. Maar met de Subsidie Kerken en het Ontzorgingsprogramma Maatschappelijk Vastgoed van de Provincie ondersteunen we de eigenaren met duurzaamheidstips die passen bij het restauratieplan.
- Zo kunnen infraroodpanelen worden gebruikt in de nieuwe Doos-in-Doosconstructie die wordt verwerkt in de kerk.
- Op de lage aanbouw kan een groendak worden aangeplant.
- In de kozijnen kan vacuümglas worden geplaatst.
- Samen met de gemeente Maastricht kan de eigenaar dan kijken of ze kunnen meedoen aan een coöperatie met zonnepanelen. Want door de grote koepel van de kerk is het onmogelijk om zelf zonnepanelen te plaatsen.
De eigenaren kunnen deze duurzaamheidstips nog verwerken in hun plan, zonder dat de vergunning aangepast hoeft te worden. Daardoor krijgen ze 10% extra subsidie van de subsidieregeling Kerken.
Meer informatie
Met het verlengde Ontzorgingsprogramma Maatschappelijk Vastgoed 2023-2024 gaan we meer religieuze instellingen op deze manier ondersteunen. Heeft u interesse, kijk dan voor meer informatie op:
Alle duurzaamheidsmaatregelen die in bovenstaand voorbeeld worden genomen, kunnen een leerpunt zijn voor elk ander vastgoed. Kijk daarom voor meer informatie over energie en duurzaamheid ook eens op onze pagina Energie en duurzaamheid.
09-03-2023
Laatst bewerkt: 13-03-2023