Watertoren De Reusch wint OMD Duurzaamheidsprijs

De winnaar van de Open Monumentendag Duurzaamheidsprijs 2022 is bekend: Watertoren De Reusch uit Schimmert. Het Oldschool Hotel in Winterswijk is tweede geworden en het Elevatorhuis in Rotterdam derde. Het zijn alle drie inspirerende voorbeelden van verduurzaamde monumenten. De winnaar werd bekendgemaakt tijdens de opening van de Vriendenloterij Open Monumentendag (OMD). Nico Eurelings, eigenaar van de watertoren, ontving uit handen van Susan Lammers, directeur van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, een glazen kunstwerk.

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), het Nationaal Restauratiefonds en Nederland Monumentenland namen samen het initiatief voor de organisatie van de OMD Duurzaamheidsprijs 2022. Hiermee belonen zij een monument dat het toonbeeld is van verduurzaming. Bekijk meer informatie en de filmpjes over de winnaars. 

Open Monumentendag thema duurzaamheid

De prijsuitreiking vond plaats op het terrein van de voormalige kunstzijdefabriek ENKA in Ede. De Westhal (De Fietser) is momenteel het grootste energieleverende rijksmonument (9000m2) van Nederland. Het past daarmee goed bij het landelijke thema van deze 36e editie van de Open Monumentendag 2022: Duurzaamheid, met de bijpassende slogan: ‘Duurzaam duurt het langst’.

Tijdens het officiële gedeelte van de opening van Open Monumentendag op 8 september 2022 gaven Harald de Boer (directeur Nederland Monumentenland) en Kees-Jan Dosker (directeur Nationaal Restauratiefonds) samen het startsein. Ze draaiden virtueel de groene sleutel om en openden daarmee de monumenten. Daarna werd bekend gemaakt wie de winnaar is van de OMD Duurzaamheidsprijs 2022 en welk lied de beiaardiers tijdens het weekend gaan spelen.

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

08-09-2022

Laatst bewerkt: 19-09-2022