Kasteel Hoensbroek wint VriendenLoterij Museumprijs 2021!

Kasteel Hoensbroek werd afgelopen week verrast met het heuglijke nieuws dat het met een overtuigende 41% van de publieksstemmen (27.745 stemmen) de VriendenLoterij Museumprijs 2021 in de wacht heeft gesleept. Er werden in totaal 67.650 stemmen uitgebracht. De andere twee genomineerden, Museum Volkenkunde Leiden en het Amsterdam Museum, eindigden met respectievelijk 37% en 22% van de stemmen op de tweede en derde plaats.

Dit jaar was het thema: Digitaal Verhaal. Het ging erom welk museum zich het beste onderscheidde door de inzet van digitale middelen die het verhaal van het museum ondersteunen en versterken. Daarmee was Kasteel Hoensbroek al druk in de weer. Het kasteel kan online beleefd worden via het virtueel kasteel op de website. In het virtueel kasteel worden de avonturen uit het verre verleden in een digitale dimensie geplaatst: een levensechte virtuele dwaal-, ontdekkings- en bewondertocht langs de kasteelvertrekken met vele (digitale) extra’s. Je waant je een ‘echte’ bezoeker of bewoner in een even ‘echt’ kasteel.

Met het prijzengeld van €100.000, wordt een start gemaakt om de lang gekoesterde droom van Kasteel Hoensbroek in vervulling te laten gaan. Namelijk: 800 jaar rijke en veelbewogen geschiedenis voor de bezoeker ‘aanraakbaar’ tot leven wekken, dankzij de modernste multimediale technieken. Het levensverhaal van de bewoners, van de roemruchte Bokkenrijders die zuchtten in de kerkers, tot de adellijke bewoners die aten, sliepen, feestten, leefden in de meer dan veertig authentiek ingerichte kamers, komt dan voor de ogen van de bezoekers tot leven. Tastbaar, spannend, opwindend, aanraakbaar en beleefbaar.

Bron: LGOG Nieuwsbrief #136

13-12-2021

Laatst bewerkt: 14-12-2021