Pieter van Vollenhoven opent Open Monumentendag 2021

Vanmiddag in de Sint Martinuskerk in Weert is de 35e editie van de VriendenLoterij Open Monumentendag en de 33e editie van de Vlaamse Open Monumentendag gezamenlijk geopend door professor meester Pieter van Vollenhoven en Manuela van Werde, Vlaams parlementslid N-VA.

Samen maakten zij het lied bekend, waarmee Open Monumentendag dit jaar op zaterdag 11 september vanaf 10 uur door heel Nederland en op zondagochtend 12 september door heel Vlaanderen wordt ingeluid. Het publiek kon de afgelopen weken zijn stem uitbrengen en uit de 3300 stemmen kwam Alle kleuren van de regenboog van K3 als publieksfavoriet uit de bus. Op zaterdagochtend is dit lied te horen vanuit onder meer de Martinikerk in Groningen, Bavotoren in Haarlem, Stadhuis in Leiden, Grote Kerk in Enschede, Peperbus in Zwolle, Nieuwekerktoren in Delft, Laurenstoren in Rotterdam en het Stadhuis in Maastricht. Na dit startschot zullen duizenden monumenten hun deuren open voor het publiek.

VriendenLoterij Open Monumentendag

A.s. zaterdag 11 en zondag 12 september is het VriendenLoterij Open Monumentendag, een van de grootste culturele evenementen van Nederland. Duizenden monumenten openen gratis hun deuren voor publiek en laten zien hoe rijk Nederland is op het gebied van cultureel erfgoed. Op www.openmonumentendag.nl is een overzicht te vinden van alle monumenten die deelnemen.

Dit jaar is het thema ‘inclusie’. Vele steden en dorpen hebben dit aangegrepen om andere monumenten en verhalen centraal te stellen. In Rotterdam worden aan de hand van wandel- en fietsroutes monumenten en plekken uitgelicht die een relatie hebben tot het koloniale verleden. In Amsterdam ligt dit keer de focus op de buitengebieden. In Woerden wordt een expositie gewijd aan de Molukse gemeenschap die in 1951 op verschillende plekken in de gemeente neerstreek, waarbij er juist aandacht is voor het verhaal vanuit het perspectief van de Molukse gemeenschap. En in Leiden is er een rondleiding langs plekken die belangrijk zijn geweest voor de LHBTQIA+ emancipatie.

Het thema stond ook vanmiddag tijdens de opening centraal. De organisatoren van Open Monumentendag in Rotterdam en het Belgische Leuven deelden hun visie en vertelden over hun programmering voor komend weekend. Myron Hamming, stadsdichter van Groningen, droeg een spoken word voor waarin hij het belang van ons monumentaal erfgoed onderstreept.

Het zijn nog altijd de verhalen die eeuwenoude monumenten, met de tijd van nu laten meebewegen.
Subtiel en soepel, meedeinend op de klanken van ieders stem, die weigert te vergeten.

– fragment uit voordracht Myron Hamming

Bron: www.openmonumentendag.nl

09-09-2021

Laatst bewerkt: 13-09-2021