Archeologie en Publiek in het Stadspark van Weert

Rondom het kasteel de Nijenborgh, de voormalige residentie van de graven van Horne, wordt momenteel het Weerter stadspark opnieuw ingericht.

Een belangrijke aanleiding daarvoor is de aankoop door de gemeente Weert van de voorburcht van het vijftiende-eeuwse kasteel, waar sinds 1923 een houthandel was gevestigd. Deze voorburcht, met zijn monumentale toegangspoort, vervult straks een fraaie centrale rol in het park. Loodsen en asfalt zijn inmiddels verwijderd, de ondergrond is gesaneerd en sinds 5 juli wordt de voorburcht onderworpen aan een archeologisch onderzoek, dat wordt uitgevoerd door archeologen van firma BAAC.

De erfgoedgemeenschap en een aantal culturele organisaties van Weert hebben rondom de opgravingen een aantrekkelijk publieksprogramma ingericht met rondleidingen, online webcam, weekjournaals, een documentaire en een bijzonder leuk en leerzaam educatief programma voor basisschoolleerlingen uit Weert en Nederweert: Graven naar de graven (van Horne). Van 5 tot 16 juli helpen ruim duizend schoolkinderen, begeleid door acteurs, de archeologen een handje met het maken van een opgravingsplan. Zie de introductiefilm.

Voor meer informatie:

 

Bron: Archweb/Door: Fokko Kortlang

12-07-2021

Laatst bewerkt: 19-07-2021