17-10-2024

Leergang Innovatief en Energiebesparend Restaureren

De Leergang Innovatief en Energiebesparend Restaureren biedt al een aantal jaren de unieke combinatie van kennis van restauratie en duurzame installatietechniek. Eigenaren van monumenten en overheden hebben veel behoefte aan deze expertise. Het Steunpunt Archeologie & Monumentenzorg Limburg heeft daarom aan de Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN) gevraagd om de leergang Innovatief en Energiebesparend Restaureren in Limburg te organiseren. Dit is een unieke kans om deze leergang dichtbij huis te volgen.

De historische waarde bewaren en duurzaamheid, met name energiebesparing, toevoegen. Dat vraagt om innovatieve en creatieve oplossingen met inbreng van de nieuwste technieken, materialen en installaties. Maar hoe verduurzaam je vakmanschap uit vervlogen tijden? Intensieve samenwerking binnen de restauratieketen is van essentieel belang. En de bereidheid van alle partijen om kennis te delen en te handelen in het belang van de eigenaar én het monument. In de leergang Innovatief en Energiebesparend Restaureren ontwikkel je mee aan de restauratiepraktijk van morgen.

WERKWIJZE
Elke leergang kiezen we een restauratieproject dat aan het begin staat van een verduurzamingstraject. Ter introductie geeft de opdrachtgever van het monument een toelichting op de uitgangspunten en de duurzaamheidsambities. De groep wordt in multidisciplinaire teams verdeeld. Elk team ontwikkelt een verduurzamingsplan, gericht op energiebesparing. Naast het toepassen van de nieuwe kennis dien je ook je eigen kennis en ervaring uit de restauratiepraktijk hiervoor in te zetten. Het plan wordt aan het einde van de leergang gepresenteerd en aangeboden aan de eigenaar. Een onafhankelijke commissie beoordeelt de presentatie.

TOETSING
De eindopdracht is de presentatie van het eigen restauratieplan, waarbij gelet wordt op duurzaamheid en energiebesparing. Na afronding met een voldoende, ontvang je een post-hbo certificaat van het GRC en de HAN.

WANNEER?
De leergang bestaat uit zeven modules op donderdagen van 13.00 tot 21.30 uur. Deze zal plaatsvinden in het najaar van 2024 op 17 oktober, 7 november, 21 november, 12 december, 9 januari, 23 januari en 6 maart 2024.

VOOR WIE?
Voor iedereen die betrokken is bij de planvorming, voorbereiding en realisatie van restauratieprojecten en historische herbestemmingsprojecten. Voor medewerkers van architecten- en adviesbureaus, professionele opdrachtgevers, toezichthouders, (semi)overheden, installatie- en bouwbedrijven die actief zijn in de restauratiebranche, monumentenwachten en soortgelijke organisaties. Hbo denk- en werkniveau en ervaring in de restauratiesector is gewenst.

KOSTEN
Prijzen zijn inclusief lesmateriaal, catering en BTW-vrij. De huidige prijs van de cursus is € 4.150,00. Vanaf 1 april 2024 vindt er indexatie plaats en wordt de prijs € 4.425,00.

SAMENWERKING
Deze leergang is ontwikkeld en wordt gezamenlijk aangeboden door het Gelders Restauratie Centrum en de HAN. Voor deze Limburgse versie wordt samengewerkt met het Steunpunt Archeologie & Monumentenzorg Limburg.

AANMELDEN
Via de rode knop bovenaan deze link komt men in de aanmeldprocedure van Osiris. Daar moet men alle gegevens invullen. Voor hulp hierbij of meer informatie over de leergang neem contact op met Andrea Bloemendaal Andrea.Bloemendaal@han.nl.

  • Innovatief en Energiebesparend Restaureren
  • Rooster LIER 2024

Laatst bewerkt: 26-03-2024