24-05-2022

Erfgoed voor én door de Baarlose gemeenschap

Een toekomst voor de Vergeten Grafheuvels van De Bong

In 2016 ontdekte Twan Ernst (Venlo) op een digitale hoogtekaart enkele tientallen prehistorische grafheuvels op een bosperceel aan de Meeren/Litjeshei in Baarlo. De grafheuvels dateren uit de brons- en ijzertijd (1800 – 500 voor Chr.) In het begin van de twintigste eeuw was bij de omwonenden en zelfs bij archeologen bekend dat er grafheuvels lagen. Er werden door schatgravers in die tijd zelfs urnen met crematieresten uit de heuvels gegraven. Maar de heuvels zijn na de Tweede Wereldoorlog onopvallend in het dennenbos in de vergetelheid geraakt.

De gemeente Peel en Maas is samen met de Universiteit Leiden een onderzoeksproject opgestart naar de grafheuvels en wil de heuvels weer zichtbaar, toegankelijk en beleefbaar maken in een fraai natuurlijk landschap. Dit bijzondere project willen we graag  samen met u en andere partners gaan vormgeven.

Via deze link kan iedereen zich opgeven voor de lezing.

Locatie

Kasteel De Berckt Baarlo, De Berckt 1 in Baarlo

Programma

18:45  Ontvangst en inloop 

19:15  Inleiding: Van Vergeten Grafheuvels naar een grafheuvellandschap met betekenis: Lizette Hilkens (Gemeente Peel en Maas) / Fokko Kortlang (ArchAeO)

19:30  Het Limburgs Museum als projectpartner: Bibi Beekman (Limburgs Museum)

19:45  Van zakjes zand naar nieuwe aanplant. Een vegetatiereconstructie van Baarlo-De Bong door middel van pollenonderzoek: Oda Nuij (RAAP)

20:30  Pauze 

20:45  Vergeten Heuvels op De Bong. Resultaten van het archeologisch onderzoek in 2018-2020: Richard Jansen en David Fontijn (Universiteit Leiden)

21:15  Stilstaan bij Paalgraven. De transformatie van een grafheuvellandschap bij Oss: Richard Jansen

21:30  Discussie: De toekomst van De Bong. Van Vergeten Heuvels naar een ‘Levend’ Landschap: allen

22.15  Sluiting

Bron: gemeente Peel en Maas/Door Lizette Hilkens

Laatst bewerkt: 11-05-2022