Monumententalent

Om verjonging en vernieuwing in de erfgoedsector te stimuleren, heeft de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap de jaarlijkse aanmoedigingsprijs Monumententalent ingesteld. Sinds 2014 wordt deze prijs traditioneel tijdens het Nationaal Monumentencongres uitgereikt. De winnaar ontvangt een uniek en naar eigen wens in te vullen ontwikkeltraject ter waarde van €7.000 aangeboden door het Mondriaan Fonds. De andere finalisten kunnen aan een buitenlandse congresreis een bedrag van €3.000 besteden.

Deelname

Aanmelden kan tot 16 september 2019 middels het aanmeldingsformulier (Het reglement voor deelname staat onderaan deze pagina bij Zie ook).

Criteria

Genomineerde is jonger dan 32 jaar op het moment van uitreiking van de prijs (7 november 2019).
Belangrijkste werkzaamheden zijn monumenten gerelateerd.
Geeft zichtbaar blijk van een gepassioneerde en onderscheidende visie op erfgoed.
Heeft ambitie om deel te nemen aan een (betaald) persoonlijk ontwikkelingstraject dat in overleg met de RCE en het Mondriaan Fonds tot stand komt.

Winnaars

  • 2018 Welmoed Wijmans (zelfstandig erfgoedprofessional en projectleider van het project ‘Blik naar boven, zicht op de toekomst’ van Stichting Grote Kerk Naarden). Overige genomineerden: Martijn Hendriksen (projectleider bij de restauratie van Het Schip in Amsterdam), Kees van Leeuwen (kunstenaar en expert op het gebied van Koude Oorlog erfgoed).
  • 2017 Max Beijk (molenmaker).
  • 2016 Thies Koggel (landgoedmedewerker bij Landgoed De Wiersse).
  • 2015 Karen Schenk (Gemeente Haarlem).
  • 2014 Belle van den Berg (directeur van Museum Hoeksche Waard).

27-08-2019

Laatst bewerkt: 28-08-2019