Gouverneur Theo Bovens neemt eerste exemplaar in ontvangst tijdens jubileumsymposium

Jubilerende kastelenstichting presenteert boek ‘Limburgse kasteellandschappen in verandering’

Stichting Limburgse Kastelen heeft vanmiddag tijdens haar gouden jubileumsymposium op Kasteel Limbricht, met als sprekers onder anderen hoogleraar Joep Leerssen en gedeputeerde Hubert Mackus, de publicatie Limburgse kasteellandschappen in verandering gepresenteerd. Voorzitter Marleen Gresnigt-Raemaekers overhandigde het eerste exemplaar aan gouverneur Theo Bovens. De rijk geïllustreerde publicatie geeft op toegankelijke wijze inzicht in het Limburgse cultuurlandschap waarin veel kastelen zijn gebouwd en de ingrijpende veranderingen die in de loop van de tijd hebben plaatsgevonden.

De opkomst van de industrie in de negentiende en twintigste eeuw had grote invloed op de kasteellandschappen. Bij de aanleg van kolenmijnen, spoorwegen, fabrieksterreinen, kanalen en autowegen werden veel kasteelterreinen doorsneden. De kastelen zelf bleven vaak bewaard, maar het omringende grondgebied brokkelde stukje bij beetje af. Daardoor zijn de kastelen soms verworden tot eilanden ingeklemd tussen spoor- en snelwegen. Aan de hand van prachtige kaarten en foto’s worden in het boek de ontwikkelingen in het landschap getoond en wordt de eenheid tussen kasteel en omgeving weer herkenbaar.

Limburgse kasteellandschappen in verandering is een inspiratiebron voor iedereen die het cultureel erfgoed van Limburg een warm hart toedraagt. Tevens is het boek interessant voor overheden en kasteeleigenaren die kasteeldomeinen willen (her)bestemmen, inrichten en beheren vanuit een cultuurhistorische context. Wie nu voor € 25,- per jaar donateur wordt van Stichting Limburgse Kastelen ontvangt het boek (met een winkelwaarde van € 19,95) helemaal gratis.

Stichting Limburgse Kastelen

Stichting Limburgse Kastelen zet zich al vijftig jaar in voor het behoud en herstel van kastelen in de provincie Limburg. Onder andere door op te treden als belangenbehartiger, publicaties uit te geven en (onderzoeks)projecten op te zetten. Daarnaast (mede-)organiseert zij publieksactiviteiten als de Dag van het Kasteel en publiceert zij op www.limburgsekastelen.nl nieuws over de kastelen in Limburg. Donateurs zijn voor dit werk onmisbaar. Donateurs ontvangen niet alleen het boek Limburgse kasteellandschappen in verandering gratis, maar worden ook uitgenodigd om ieder jaar in september deel te nemen aan een speciale excursie naar kastelen in de regio die vaak niet voor publiek toegankelijk zijn. Stichting Limburgse Kastelen heeft de ANBI-status waardoor de donatie voor 125% aftrekbaar is bij de aangifte inkomstenbelasting. Donateur worden kan door een mail te sturen naar info@limburgsekastelen.nl of te bellen naar T 0475-399299 (Huis voor de Kunsten Limburg).

Boekinformatie

Limburgse kasteellandschappen in verandering
Auteurs: Werkgroep Kasteeldomeinen | Katrien de Vos (red.)
112 blz. | 22 x 28 cm | genaaid gebrocheerd |rijk geïllustreerd in kleur
ISBN: 978-90-5345-537-1

Prijs: € 19,95 (gratis voor donateurs van Stichting Limburgse Kastelen)

Te koop bij Uitgeverij Matrijs via www.matrijs.com.

Bron: persbericht Huis voor de Kunsten Limburg

09-09-2018

Laatst bewerkt: 12-09-2018