Crowdfunding archeologisch monument Munstergeleen

http://www.example.comSinds december 2015 waakt de Keltische watergod Glanis bij de brug Lintjesweg over de vernieuwde Geleenbeek. Een jaar eerder werd in het kader van het samenwerkingsproject Corio Glana highlight 19 (Lintjesweg tot Middenweg) uitgevoerd. Inmiddels is, op 4 juli 2017, ook highlight 18 (Lintjesweg tot Beekstraat (Geleen) opgeleverd. Naar aanleiding van deze gelegenheid heeft IVN Munstergeleen opnieuw het initiatief genomen tot het oprichten van een monument.

Dit monument zal de herinnering levend houden aan de vondst van een Romeinse munt uit de 4de eeuw n.C., geslagen in opdracht van keizer Constantijn de Grote. De vondst werd gedaan op 18 juli 2016 tijdens graafwerkzaamheden voor het bergbezinkbassin dat nu in de grond ligt ter hoogte van de brug bij pater Karel.

Nauwelijks 100 m van de vindplaats, aan de weg die vanaf de Pater Karelweg voert naar de nieuwe brug over de beek, zal een volgend monument worden geplaatst, een nog zwaardere maaskei, waarop vergrote kopieën (beeldenaar & keerzijde) van de gevonden munt te zien zullen zijn.

Het nieuwe monument zal voor de helft worden gesubsidieerd door Provincie Limburg in het kader van de wens van de Provincie dat Archeologie in de etalage! wordt gezet. In overeenstemming met die wens zullen in het dorp vitrines worden ingericht met andere vondsten en uitleg daarbij.

Momenteel zijn wij bezig de financiering rond te krijgen. Verschillende subsidieaanvragen zijn toegekend, andere staan nog uit. Vandaag, 20 juni, is een crowdfundingactie gestart. U kunt deze vinden op www.voordekunst.nl. Heel fijn als U dit wilt delen.

Waarschijnlijk hebt U al vaker genoten van uw wandeling door dit deel van het Geleenbeekdal tussen Munstergeleen en Geleen. Uw genot zult U niet alleen voor uzelf maar ook voor anderen verhogen met een donatie. En voor wat hoort wat – zie de actie op de site hierboven genoemd.

Bron: IVN Munstergeleen/Door: Ben Bongers

26-06-2018

Laatst bewerkt: 26-06-2018