Onderzoek verduurzamen rijksmonumenten

In 2050 wil Nederland energieneutraal zijn. Ook veel eigenaren van monumenten willen hun steentje bijdragen en hebben de wens hun pand te verduurzamen. Maar het verduurzamen van monumenten is niet eenvoudig omdat bijvoorbeeld het plaatsen van zonnepanelen niet zomaar overal kan.

Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap doet daarom samen met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed onderzoek naar de mogelijkheden om monumenten te verduurzamen met behoud van hun cultuurhistorische waarde.
Bij het onderzoek  is een video gemaakt met inspirerende voorbeelden van verduurzamingsmaatregelen.

18 monumenten

Om een verscheidenheid aan gebouwen en maatregelen te kunnen onderzoeken doen aan het onderzoek 18 verschillende monumenten mee, zoals kerken, molens en boerderijen. De deelnemers zijn:

Amsterdam, H. Josephkerk
Amsterdam, Hortus Botanicus
Amsterdam, Westergasfabriek
Borger, Willibrordkerk
Edam, Molen Zuiderpolder
Ede, Westhal Enka
Kloosterburen, Nicolaaskerk
Leersum, Landgoed Zuylestein
Leeuwarden, Blokhuispoort
Oostwold, Erve Oostwold
Ridderkerk, Huys ten Donck
Rotterdam, Drukkerij Wyt
Rotterdam, Karottenfabriek
Rotterdam, Kocatepe Moskee
Schalkwijk, Landlust
Sintjohannesga, Molen De Hersteller
Tilburg, Duvelhok
Utrecht, Jongeriuskantoor

Op praktijkvoorbeelden.cultureelerfgoed.nl leest u welke verduurzamingsmaatregelen voor deze monumenten zijn genomen en hoe ze dit hebben aangepakt. De komende maanden worden de voorbeelden aangevuld. Ook is een aantal publicaties verschenen over duurzaamheid.

Eerste resultaten

De eerste 13 pilots zijn nu klaar. De resultaten zijn te lezen in deze rapportage (PDF 6.49 MB). De andere 5 volgen nog in 2017 en 2018. Tot nu toe zien we dat ieder monument zijn eigen, creatieve maatwerkaanpak voor duurzame oplossingen nodig heeft. Verduurzamen van monumenten loont, op voorwaarde dat per monument vooraf goed zorgvuldig onderzoek wordt gedaan naar wat wel of niet kan. Er is vaak meer mogelijk dan wordt gedacht!

Contact

Programmaleider Duurzaam erfgoed: ir. S.N. (Saskia) de Geus
E-mail: s.de.geus@­cultureelerfgoed.nl

Zie ook

Bron: www.cultureelerfgoed.nl

19-12-2017

Laatst bewerkt: 19-12-2017