Voor behoud kerken ontwikkelt Rijksdienst toolkit jongeren

Uit onderzoek blijkt dat meer dan 80% van de Nederlanders geen kerk meer bezoekt. Dat geldt helemaal voor jongeren. Tegelijkertijd zullen zij straks het rentmeesterschap voor deze gebouwen op zich moeten nemen. Dus de vraag is: hoe interesseren we hen voor deze gebouwen, de interieurs en de culturele, maatschappelijke en historische waarden waar dit religieus erfgoed voor staat?

Elke eigenaar en beheerder met liefde voor zo’n kerkgebouw zou daar mee bezig moeten zijn. Daarvoor wil de blikOPENer handreikingen bieden. Want de denk- en leefwereld van de huidige jongeren lijkt vaak ver verwijderd te zijn van die van de huidige eigenaars en beheerders. 

De blikOPENer kunt u downloaden via het dossier: Toekomst Religieus Erfgoed, via het platform Toekomst  Religieus Erfgoed en is tevens opgenomen in de publicatie: Open deuren. Op weg naar een groter publieksbereik voor kerken en kloosters.

Morgen, zondag 26 november, wordt de toolkit gepresenteerd tijdens de Brabantse Open Kerkendag, waarop 180 Noord-Brabantse kerken hun deuren voor het publiek zullen openen.

25-11-2017

Laatst bewerkt: 27-11-2017