Overdracht historisch complex

Vereniging Hendrick de Keyser verwerft woonhuis-smederij Giesen

Vereniging Hendrick de Keyser, de landelijk werkende monumentenorganisatie, heeft woonhuis-smederij Giesen in de dorpskern van Tegelen (gemeente Venlo) verworven. Woningcorporatie Antares heeft het voor het dorp beeldbepalende complex, waar tot recent de voedselbank was gevestigd, overgedragen aan ‘Hendrick de Keyser’, eigenaar van vele bekende historische panden verspreid over Nederland. Hiermee is zorgvuldig behoud van het monument veilig gesteld. Genereuze steun van een cultuurminnende lokale particulier maakte de overdracht mogelijk.

Opvallende jaren dertig architectuur

Smederij Giesen dateert uit 1933-1934 en omvat een woonhuis, winkel en smederijwerkplaats. Het gebouw, ontworpen door de Tegelse architect Lambert Noten, is een opvallende verschijning in de dorpskern, een Limburgs monument dat lonkt naar de art deco-stijl. Kenmerkend voor de expressionistische architectuur van de jaren dertig zijn de luifels, overstekende goten en de aandacht die is besteed aan het metselwerk. Maar vooral opmerkelijk is het krachtige silhouet van het huis, enigszins het beeld oproepend van een oceaanstomer met brug.

Historische dorpskern Tegelen veilig gesteld

Diverse partijen hebben de laatste jaren de handen ineen geslagen omwille van behoud van wat nog resteert van historisch Tegelen. Het dorp was in de 19de en vroeg 20ste eeuw een florerend industrieel centrum. Naast baksteen- en dakpanfabrieken waren er brouwerijen, jeneverstokerijen, tabaksfabrieken, ijzergieterijen en metaalbewerkingsbedrijven. Twee belangrijke monumenten van dit industriële verleden, het Kranenbreukershuis en de Gouden Berg zijn reeds door Vereniging Hendrick de Keyser met steun van particulieren, de provincie Limburg en de gemeente Venlo gerestaureerd.

Bijzondere collectie historische panden

Vereniging Hendrick de Keyser strijdt al bijna 100 jaar voor het behoud van historische huizen en interieurs. De Vereniging bezit vele bekende monumenten, van stoomgemaal De Cruquius en de Campveerse Toren tot de mooiste grachtenhuizen van Amsterdam. In Venlo is de Vereniging eigenaar van o.a. het Romerhuis en Huis Schreurs. Door panden te verhuren kunnen bedreigde monumenten worden opgekocht en zorgvuldig gerestaureerd. In de collectie zit al een 17de-eeuwse smederij, in Elburg in Gelderland. Daar komt nu een 20ste-eeuwse bij. Smederij Giesen vormt ook een aanvulling op de 20ste-eeuwse architectuurcollectie van de Vereniging, met topmonumenten van Berlage en Rietveld.

Herbestemming

In 2000 is de smederij door nazaten van de familie Giesen verkocht aan woningcorporatie Antares. Naderhand werd een deel van het pand als woning verhuurd en in het bedrijfsgedeelte was de voedselbank gevestigd. Met ‘Hendrick de Keyser’ is de derde eigenaar aangetreden. Hierbij zal het blijven, want de Vereniging verkoopt eenmaal verworven panden nooit meer. In het complex zal een mix van bestemmingen worden gerealiseerd. De Vereniging staat open voor ondernemende plannen die bij het cultuurhistorische erfgoed en het bestemmingsplan passen. Op Open Monumentendag, zaterdag 9 september, is het pand opengesteld voor publiek.

Bron: persbericht/Door: Vereniging Hendrick de Keyser

04-07-2017

Laatst bewerkt: 10-07-2017