Werkgroep Industrieel Erfgoed Limburg presenteert boek over grofkeramische industrie

Stenen en pannen: geschiedenis en inventarisatie van steenfabrieken in Limburg

Op 18 mei 2017 verschijnt een nieuwe studie naar het erfgoed van de steen-, gresbuizen- en dakpannenfabrieken in Limburg, onder de titel Stenen en pannen: Geschiedenis en inventarisatie van de grofkeramische industrie in Limburg. Dit rijk geïllustreerde boek is geschreven door Marcel Dings, een kenner bij uitstek van deze voor Limburg zo belangrijke bedrijfstak. In het boek wordt een historisch overzicht gegeven van de fabricage van stenen, dakpannen en gresbuizen in Limburg en de bijzondere overblijfselen die hier nu nog van zichtbaar zijn. Behalve voormalige en nog functionerende productielocaties komen ook bijbehorende directeursvilla’s, arbeiderswoningen, spoortunnels en dergelijke in beeld. Het boek telt 176 pagina’s en bijna 200 foto’s, waarvan vele in fullcolour.

De boekpresentatie vindt plaats op donderdagmiddag 18 mei bij dakpannenfabriek Wienerberger Narvik te Tegelen. Wethouder Jos Teeuwen van de gemeente Venlo neemt het eerste exemplaar in ontvangst. Hierna is het boek voor 24,95 euro verkrijgbaar bij enkele lokale boekhandels en via de webshop van het Huis voor de Kunsten Limburg. 

Werkgroep Industrieel Erfgoed Limburg

Het boek Stenen en pannen is een uitgave van Stichting Werkgroep Industrieel Erfgoed Limburg (WIEL). Het doel van WIEL is om industrieel erfgoed in de provincie Limburg te behouden en onder de aandacht te brengen. Eerder gaf WIEL boeken uit over de geschiedenis en overblijfselen van stroopstokerijen en zuivelfabrieken in Limburg.

Steun

De uitgave van het boek Stenen en pannen was mogelijk door ruimhartige steun van verschillende instanties en bedrijven, waaronder de Provincie Limburg, het Huis voor de Kunsten Limburg, Stichting Dr. P.G.J.M. Janssens (Maastricht), Stichting Fonds voor Sociale Instellingen (Geleen), Stichting Historie Grofkeramiek (Makkum), Wienerberger B.V. (Zaltbommel), Steenfabriek Façade (Beek), Stassen Handelsonderneming B.V. (Beegden), 3W Real Estate (Maastricht) en de familie Teeuwen.

Stenen en pannen: Geschiedenis en inventarisatie van de grofkeramische industrie in Limburg
Auteur: Marcel Dings
Uitgever: Werkgroep Industrieel Erfgoed Limburg
ISBN: 978-90-71583-00-1
Prijs: 24,95 euro

Bron: www.hklimburg.nl/Door: Maaike Frencken

18-05-2017

Laatst bewerkt: 09-05-2017