02-12-2020

Kennisweken De Kerk van alle Kanten

Save the Date

Graag nodigen wij u uit om deze winter deel te nemen aan de online bijeenkomsten tijdens onze Kennisweken ‘De Kerk van alle Kanten’ op woensdag 2 en 9 december, woensdag 20 januari en woensdag 3 en 17 februari 2021.

De coronatijd heeft opnieuw de betekenis laten zien van kerkgebouwen als plekken van troost en steun. Tegelijkertijd zet corona het voortbestaan van de kerkgebouwen onder druk, en daardoor ook de bijdragen voor het onderhoud van de gebouwen.

Eind 2018 sloegen kerken, overheden en erfgoedorganisaties de handen ineen om zich in te zetten voor een duurzame toekomst van kerkgebouwen.

Deze winter presenteren wij u de opbrengsten van twee jaar programma Toekomst Religieus Erfgoed, onder de naam ‘De Kerk van alle Kanten’, met als hoogtepunt vijf live-uitzendingen op vijf woensdagen. We nodigen u van harte uit kennis te nemen van deze oogst en deel te nemen.

De vijf thema’s van De Kerk van alle Kanten zijn:

  • 2 dec: Kerk in Functie (over het hergebruik van kerkgebouwen).
  • 9 dec: Kerk in Beeld (over data en kennis van kerkgebouwen).
  • 20 jan: De Open Kerk (over toegankelijkheid van kerkgebouwen).
  • 3 feb: Kerk in Samenhang (over de 139 kerkenvisies die gemeenten opstellen).
  • 17 feb: Blik op de Toekomst (met onder andere minister Van Engelshoven).

Op vijf woensdagmiddagen, steeds tussen 15 en 17 uur, verdiepen en verbreden we de thema’s tijdens een online live-uitzending met deskundige gasten en verrassende invalshoeken. Zo zullen bijvoorbeeld op 2 december Rijksbouwmeester Floris Alkemade en Fred Schoorl, directeur Bond Nederlandse Architecten, een bijdrage leveren. Op 9 december schuift onder andere Sophie van Bijsterveld aan, zij is hoogleraar religiewetenschap.

We presenteren daarbij ook nieuwe instrumenten: op 2 december het langverwachte boek met 88 voorbeelden van herbestemde kerkgebouwen. En op 9 december gaat de Nationale Gebedshuizen Database ‘live’ met daarin informatie over alle gebedshuizen van Nederland.

Daarnaast bieden we bij het thema van elke Kennisweek een keur aan lezingen, webinars, video’s en artikelen, die op elk gewenst moment te bekijken zijn via www.toekomstreligieuserfgoed.nl, en die een verdieping vormen op de live-uitzendingen.

Bron: Programma Religieus Erfgoed/Door: Susan Lammers

Laatst bewerkt: 03-11-2020