Socratische dialoog over originaliteit en authenticiteit

Op donderdag 29 november 2018 vindt er weer een Socratische dialoog plaats. Deze keer gaat de onderzoeksbijeenkomst over de begrippen originaliteit en authenticiteit. De dialoog vindt plaats van 10.00 tot 16.30 uur bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Smallepad 5 in Amersfoort.

Originaliteit en authenticiteit zijn twee begrippen - of drie als men het woord ‘echtheid’ daar onder schaart – die mogelijk beslissend zijn bij het waarderen, gebruiken, behouden, conserveren en presenteren van cultureel erfgoed. Het zijn ook begrippen die op verschillende wijze worden geïnterpreteerd. 

De twee begrippen komen bijvoorbeeld ter sprake bij beslissingen over óf en hoe men een schilderij mag retoucheren respectievelijk of men een vergeelde vernis ten dele of volledig mag verwijderen, bij de discussie over de restauratie van de zwaar beschadigde ‘Denker’ van Rodin (Singer Museum in Laren), bij beslissingen over welke details van een monument bij de herstemming moet houden, bij het gebruik van reproducties van verkleurde fotowerken voor tentoonstellingen of de vervanging van onderdelen. De begrippen originaliteit en authenticiteit spelen ook een belangrijke rol in discussies over de aard van de intenties van de kunstenaars/makers. Vooral het gebruik van de modernste geavanceerde technologie over ‘science-based conservation’ roept vele vragen op over wat origineel of authentiek is en wat dat betekent. 

Tijdens de bijeenkomst op 29 november onderzoeken we onze meningen en percepties over de definitie en toepassing van de twee begrippen aan de hand van case studies.

Direct aanmelden

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed/Door: Bill Wei

29-11-2018

Laatst bewerkt: 26-09-2018