Oude klanken herontdekken; een zoektocht naar nieuwe ervaringen

Hoe kan klinkend erfgoed weer verbinden?

Op vrijdag 31 augustus vindt in Maastricht het Symposium Klinkend Erfgoed plaats. U bent hiervoor van harte uitgenodigd. Tijdens dit symposium gaan we in op de vraag welke vernieuwingen nodig zijn om ook een ander en jonger publiek te bereiken. Er worden voorbeelden besproken hoe klinkend erfgoed aan nieuwe waarden, gebruiken en culturen kan worden verbonden.
 

Carillons, orgels, uurwerken en torenklokken waren ooit innovatieve instrumenten die het publiek eeuwenlang ontroerden en informeerden. Met muziek, met de aanduiding van de tijd en met meldingen over brand, een begrafenis of een huwelijk. Veel van die functies zijn verloren gegaan, waarmee ook de instrumenten zelf dreigen te verdwijnen. Nieuw gebruik en nieuwe vormen van eigendom kunnen het klinkend erfgoed toekomst bieden.

De bijeenkomst vindt plaats als start van het 5-daagse Festival Klinkend Erfgoed in Maastricht van 31 augustus tot en met 5 september, met een groot aantal muzikale en innovatieve onderdelen om iedereen te betrekken bij het klinkend erfgoed. In de stad klinken een rijdend carillon en speciaal gebouwd rijdend orgel, een luidklokkenestafette en draaiorgels in een pop-up museum en klassieke en moderne Euregio-orgelmuziek.

Dit symposium en het festival worden georganiseerd door de Stichting Klinkend Erfgoed Nederland (SKEN) in samenwerking met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en met medewerking van de Nederlandse Klokkenspel Vereniging (NKV), en de Vlaamse organisaties Het orgel in Vlaanderen en het Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur (CRKC).

Aanmelden

Aanmelden kunt u via deze link

Programma

10.30  Inloop

11.00 Opening door de dagvoorzitter Ada Boerma-van Doorne, NKV-voorzitter

11.05 Welkomstwoord door burgemeester Annemarie Penn-te Strake

11.20 Het nieuwe nut van oude klokken door Luc Rombouts

11.45 Muzikaal optreden met toelichting door Edwin Rutten

Rutten maakt met eigen versies en vertellingen klassieke muziek toegankelijk voor kinderen en volwassenen. Elke twee maanden schrijft hij de column Klassieke Kinderenzaken in het magazine Klassieke Zaken. Sinds 1 januari 2015 presenteert hij het jaarlijkse Nieuwjaarsconcert van de Wiener Philharmoniker uit Wenen. Edwin Rutten is ook ambassadeur van Aangenaam Klassiek for Kids

12.15 Lunchpauze

13.15 Hoe interesseren we jonge mensen voor ‘saaie’ onderwerpen als erfgoed? door Loes Wormmeester, eindredacteur het Klokhuis

13.40 Pecha Kucha presentaties, deel 1: Klinkend Erfgoed specialisten opponeren diverse stellingen over erfgoed en cultuur, erfgoed en commercie, erfgoed en jeugd en de soms harde praktijk.

14.00 Theepauze

14.25 Pecha Kuncha presentaties, deel 2

14.45

Interactief debat onder leiding van Edwin Rutten tussen panel en zaal
Panelleden Luc Rombouts en Loes Wormmeester, Susan Lammers (RCE), Robert Helder (voorzitter SKEN), Peter Peters (hoogleraar Maastricht Centre for the Innovation of Classical Music) en Frank Steijns (stadsbeiaardier van Maastricht, Weert en Heerlen en violist en arrangeur in het Orkest van André Rieu)

15.45 Samenvattende afsluiting door de dagvoorzitter

16.00 Bekendmaking winnaar Hack the Bells door de Commissaris van de Koning in Limburg

16.30 Startklank Klinkend 2020

17.00 Receptie (tot 19.00 uur)

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed/Door: Susan Lammers

31-08-2018

Laatst bewerkt: 28-06-2018